Hyppää sisältöön

Eurooppalainen Syöpätiekartta lisää tietoisuutta työperäisestä altistumisesta syöpää aiheuttaville kemiallisille tekijöille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.4.2023 14.19
Tiedote 65/2023

Syöpätiekartta (Roadmap on Carcinogens) on EU:ssa vuonna 2016 käynnistetty vapaaehtoisuuteen perustuva toimintaohjelma, johon sisältyy eri toimijoiden toteuttamia osahankkeita.

Altistuminen syöpää aiheuttaville kemiallisille tekijöille on riski työntekijöiden terveydelle ja työkyvylle. Syöpätiekarttahankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta altistumisesta syöpävaarallisille kemikaaleille ja työssä syntyville kemiallisille tekijöille, kuten savuille, huuruille, höyryille ja pölyille, sekä tehokkaista keinoista altistumisen vähentämiseen.

Suomi osallistui syöpätiekartan toteuttamiseen muun muassa toteuttamalla yhden ohjelman osahankkeista (tavoite 1.1), joka keskittyi altistumistiedon käytettävyyden parantamiseen erityisesti syöpävaarallisten altisteiden sääntelyssä. Osahankkeen tavoitteena oli selvittää tietolähteitä syöpävaarallisille kemiallisille tekijöille altistumisesta Euroopassa ja kartoittaa, miten näitä tietolähteitä pystyttäisiin paremmin hyödyntämään esimerkiksi asetettaessa työperäisen altistumisen raja-arvoja. 

Yhteinen tietokanta parantaisi altistumistietojen saatavuutta

Euroopassa on useita viimeaikaisia ja vielä käynnissä olevia yhteiseurooppalaisia ja kansallisia projekteja, jotka tuottavat arvokasta tietoa työperäisestä altistumisesta syöpävaarallisille kemiallisille tekijöille. Suurin osa saatavilla olevista altistumistiedoista on kuitenkin vaikeasti saavutettavissa eri maiden kansallisissa tietokannoissa.  

Tavoite 1.1. -osahankkeessa suositeltiin yhteisen tietokannan perustamista, joka kokoaa saatavilla olevat projektit ja tietokannat. Yhteisellä tietokannalla saadaan lisättyä ymmärrystä altistumisesta eri toimialoilla ja voidaan parantaa altistumistietojen vertailtavuutta.

”Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto on parhaillaan pilotoimassa yhteiseurooppalaista tietokantaa työperäiseen altistumiseen liittyville altistumismittaustiedoille. Toteutuessaan tämä tietokanta olisi iso parannus altistumistietojen saatavuudelle”, kommentoi Työterveyslaitoksen Piia Taxell.

Osahankkeessa selvitettiin myös altistumistiedon hyödyntämistä työperäisen altistumisen raja-arvojen asettamisessa EU:ssa ja todettiin selkeä tarve yhtenäisille toimintatavoille ja ohjeistukselle, jotta olemassa olevat tiedot syöpävaarallisille aineille altistumisesta Euroopassa saataisiin mahdollisimman hyvin hyödynnettyä raja-arvoprosessissa.

Lisätietoja:

Tiina Santonen, tutkimusprofessori, [email protected]
Piia Taxell, vanhempi asiantuntija, [email protected]
Reetta Orsila, neuvotteleva virkamies, [email protected]

Sivun alkuun