Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Social- och hälsovårdsministeriet gjorde en framställning om upphandling av skyddsutrustning till Försörjningsberedskapscentralen till ett värde av 100 miljoner euro

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 25.5.2020 12.24 | Publicerad på svenska 26.5.2020 kl. 10.08
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har gjort en framställning om upphandling av skyddsutrustning till Försörjningsberedskapscentralen. På det här sättet förbereder man sig för en fortsatt coronavirusepidemi.

Social- och hälsovårdsministeriet föreslår att upphandlingar görs också hos finländska tillverkare – på så sätt kan man trygga att den inhemska produktionen kör i gång och tillgången på utrustning.  

”Coronaepidemin sprids fortsatt långsammare, men vi bereder oss på att sjukdomsläget kan förändras i fortsättningen och att efterfrågan på skyddsutrustning ökar jämfört med nuläget. Vi kompletterar nu lagret för skyddsutrustningens del och stöder samtidigt inledandet av inhemsk produktion, vilket förbättrar vår självförsörjning i krissituationer”, säger social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen.

100 miljoner euro har reserverats för genomförandet av framställningen om upphandling av skyddsutrustning till Försörjningsberedskapscentralen.

Framställningen om upphandling av skyddsutrustning gäller följande skyddsutrustning:

  • minst 9 miljoner kirurgiska mun- och nässkydd
  • minst 1,5 miljoner andningsskyddhögst 150 miljoner nitrilhandskar
  • skyddsrockar och förkläden, 6 miljoner stycken av vardera

Det är meningen att beställningar ska göras under juni–augusti och att skyddsutrustningen lagras hos Försörjningsberedskapscentralen.

Beställningsmängden grundar sig på den uppskattning av användningsbehovet som finns tillgänglig för närvarande. 

Enligt lägesbilden för skyddsutrustningen som publicerades onsdagen den 20 maj 2020 varierar skyddsutrustningens tillräcklighet beroende på produktgrupp. Det finns för närvarande till exempel gott om kirurgiska mun- och nässkydd, men coronavirusepidemin är ännu inte över och osäkerheten kring det internationella marknadsläget för skyddsutrustning har inte undanröjts.

Mer information

Pekka Tulokas, beredskapsdirektör, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 202