Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Tutkimustietoon perustuvia ratkaisuja terveyserojen vähentämiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.4.2023 10.00
Tiedote

Sosioekonomisten ryhmien väliset terveyserot ovat Suomessa jyrkemmät kuin monissa muissa länsimaissa. Uusi raportti kuvaa tärkeimmät toimet terveyserojen vähentämiseksi.

"Terveyden tasa-arvoa on tavoiteltu terveyspolitiikassa pitkään. Silti terveyserot ovat pysyneet Suomessa suurina. Terveyden eriarvoisuus aiheuttaa kustannuksia ja ongelmia yhteiskuntapolitiikan eri lohkoilla. Eriarvoisuutta voidaan kuitenkin vähentää, kuten tänään julkaistu raportti osoittaa”, sanoo STM:n kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tieteellinen asiantuntijaryhmä on tehnyt tutkimukseen perustuvia, lainsäädäntöön ja rahoitukseen liittyviä ehdotuksia terveyserojen vähentämiseksi. Ryhmän ehdotukset on kuvattu raportissa ”Koko väestön terveys on yhteiskunnan menestystekijä : Ratkaisuja terveyserojen vähentämiseksi”. Eriarvoisuuden vähentäminen on nostettu tärkeäksi tavoitteeksi ja tehtäväksi myös STM:n virkapuheenvuorossa ja kansliapäälliköiden yhteisissä viesteissä hallitusvaihdokseen ”Mahdollisuudet Suomelle”.

”Sosioekonomisten terveyserojen kaventaminen vähentää merkittävästi sairauksien ja toimintarajoitteiden kuormaa ja siihen liittyvää palvelujen tarvetta väestössä. Jos terveyserojen kaventamisessa ei onnistuta, muun muassa palvelujen ja työvoiman riittävyys vaarantuvat”, toteaa tieteellisen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, professori, lääketieteen tohtori Erkki Vartiainen

Pitkäjänteinen työ vaikuttaa terveyseroihin tehokkaimmin

Raportissaan tieteellinen asiantuntijaryhmä ehdottaa, että valtioneuvosto nimeää parlamentaarisen komitean terveyden eriarvoisuuden vähentämiseksi. Komitea laatisi pitkäjänteisen, tutkimusnäyttöön pohjautuvan suunnitelman eduskunnan päätettävissä olevista lainsäädäntö- ja rahoitustoimista, joilla väestön terveyseroja voidaan tehokkaasti vähentää.

Terveyden eriarvoisuuden vähentäminen on eri hallinnonalojen yhteinen haaste

Tieteellinen asiantuntijaryhmä ehdottaa komiteatyön käynnistämisen lisäksi toimia, joiden toimeenpanon valmistelusta voitaisiin heti päättää. Näitä toimia ovat:

  1. Lapsiperheköyhyyden vähentäminen 
  2. Kaikki lapset varhaiskasvatukseen 3-vuotiaasta alkaen 
  3. Varmistetaan jokaiselle nuorelle perusasteen jälkeinen tutkinto 
  4. Terveyttä edistävän ruokavaliosiirtymän toteuttaminen joukkoruokailuun panostamalla 
  5. Terveysperusteinen vero 
  6. Pidättäydytään kaupallisten intressien lisäämisestä alkoholimarkkinoilla 
  7. Psykiatrisen avohoidon sijoittaminen kynnyksettömänä sote-palveluihin

Ehdotusten perustelut ja toteutuksen suuntaviivat on kuvattu ryhmän raportissa.

Lisätietoja:      

professori, lääketieteen tohtori Erkki Vartiainen, [email protected]
pääsihteeri Tuulia Rotko, [email protected]