Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Työelämän tilannekuva: Hyvinvoiva työyhteisö synnyttää tuottavuutta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.4.2023 14.24 | Muokattu 3.1.2024 klo 12.31
Uutinen

Hybridityö, etätyö ja lähityö (HELP) -projektissa muodostettiin kokonaiskuva työelämän muutosnäkymistä. Päätökseen saatettu projekti on osa Työn, terveyden ja työkyvyn tutkimus- ja kehittämisohjelmaa, joka sisältyy sosiaali- ja terveysministeriön johtamaan TYÖ2030-ohjelmaan.

HELP-projekti sai alkunsa koronapandemian levittyä Suomeen, koska haluttiin ymmärtää, miten pandemia muuttaisi työelämää. Matkan varrella kysymyksenasettelu laajentui ja HELP-projektissa pyrittiin luomaan kokonaiskuvaa siitä, miten työelämä muuttuu, kun kriisi toisensa jälkeen murtautuu megatrendien keskelle.

Hybridityö mahdollistaa tuottavuuskehityksen

Pandemia jakoi työelämän kahtia: noin puolet jäi tekemään lähityötä ja noin puolet siirtyi liikkumisrajoitusten vuoksi etätöihin. Hybridityön osaltaan muokkaamassa tulevaisuuden työelämässä piilee myönteisen tuottavuuskehityksen mahdollisuus, jos siihen osataan tarttua. Tässä yksi päätökseen saatetun HELP-projektin keskeisistä johtopäätöksistä.

Pandemian aiheuttama etätyöloikka oli myös digiloikka, joka kiihdytti digitalisaation muutosvoimia työelämään. Hybridityö, etätyö ja lähityö (HELP) -projekti tunnisti muutosnäkymiä, jotka ovat keskeisiä pandemian jälkeisessä työelämässä. Näkymät piirtävät isoa kuvaa, jonka painotukset vaihtelevat eri toimialoilla:

  • työ itsenäistyi, lähijohtaminen yksilöllistyi
  • pandemia kiihdytti digitalisaatiota
  • pitkään jatkuessaan yksinomainen etätyö uuvuttaa osaajankin
  • digitalisaatio kiihdytti jatkuvaa työssä oppimista
  • riittävä vuorovaikutus ja yhteisöllisyys tulee varmistaa etä- ja hybridityössä
  • resilienssiä ja strategista uudistumista tulee vahvistaa erilaisten kriisien ajassa.

Hyvinvoivassa työyhteisössä vuorovaikutus synnyttää tuottavuutta

Työyhteisön hyvinvointi ja tuottavuus kytkeytyvät yhteen. Työkyvyn tukemiseen tulee kuitenkin tarttua ennaltaehkäisevästi. Työvoiman saatavuuden näkökulmasta on keskeistä, että mahdollisimman moni työikäinen voi osallistua työelämään. Työkyvyn tukemisessa keskeisiä asioita ovat esimerkiksi osaamisen kehittäminen, mielenterveyttä tukeva työ sekä vuorovaikutus ja yhteisöllisyys.

Osana Työn, terveyden ja työkyvyn tutkimus- ja kehittämisohjelmaa toteutetun HELP-projektin yhteen vetävä päätöswebinaari luotaa keskustelun kautta Työelämän muutosnäkymät -katsauksen näkemyksiä ja projektin muita aikaansaannoksia. Webinaaria voi seurata suorana 18.4. klo 9 –10.30.

Lue lisää

Lisätiedot

johtaja Liisa Hakala, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected]
projektipäällikkö Sinimaaria Ranki, HELP-projekti, [email protected]

Mikä Työn, terveyden ja työkyvyn tutkimus- ja kehittämisohjelma?

Työn, terveyden ja työkyvyn tutkimus- ja kehittämisohjelma on ollut osa hallituskaudella 2019-2023 toteutettua TYÖ2030-ohjelmaa ja sosiaali- ja terveysministeriön toteuttamien työelämäohjelmien kokonaisuutta. Hybridityö, etätyö ja lähityö (HELP) -projektin toteutuksesta vastasi Työterveyslaitos.

Päivitetty 17.4.2023 klo 15.02: Uutisen loppuun on lisättyä lisätietojen antajat sekä linkit TYÖ2030-ohjelman verkkosivuille ja HELP-katsaukseen.