Hyppää sisältöön

Ansökan om investeringsunderstöd för att främja Talent Hub-verksamhet inleds

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 10.6.2020 11.49
Nyhet

Ansökan om investeringsunderstöd för att främja städernas Talent Hub-verksamhet enligt åtgärdsprogrammet Talent Boost inleds den 10 juni 2020. Understödet kan beviljas kommuner där det bor minst 15 000 invånare med ett främmande språk som modersmål.

Den första ansökan om statsunderstöd för främjande av Talent Hub-verksamhet ordnades under tiden 10 januari–7 februari 2020. Statsunderstöd till kommunerna beviljades totalt 604 982 euro. Därutöver kan kommunerna nu också ansöka om investeringsunderstöd hos arbets- och näringsministeriet under tiden 10 juni–14 augusti 2020. Det tillgängliga anslaget för investeringsunderstöd är 395 018 euro. I budgetpropositionen för 2020 har det skrivits in 1 miljon euro för främjandet av Talent Hub-verksamhet.

Denna finansiering är avsedd för utveckling av Talent Hub-tjänster i fråga om investeringskostnader. Med Talent Hub avses samarbetsmodeller genom vilka det skapas tydliga servicestigar över organisationsgränserna för att locka, rekrytera, etablera och integrera internationella experter samt för att utveckla företagens möjligheter att få kontakt med internationella experter. Talent Hub-verksamheten syftar till att stärka samarbetet mellan staden, arbets- och näringsförvaltningen, högskolor, företag och andra arbetsgivare för att främja internationella studerandes och forskares arbetslivskontakter och sysselsättning.

Åtgärdsprogrammet Talent Boost är ett förvaltningsövergripande program för invandring av experter, arbetstagare, studerande och forskare. I programmet ligger fokus dels på sådana experter som är väsentliga med tanke på företagens tillväxt och internationalisering samt spets- och tillväxtbranscherna inom forskning, utveckling och innovationer, dels på branscher där det råder brist på arbetskraft. Målet med programmet är att lyfta upp Finlands attraktionskraft för experter och deras familjer till en ny nivå.

Läs mer om programmet Talent Boost

Ytterligare information:
Pipa Turvanen, projektchef, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 516 7961
Laura Lindeman, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 408 9932 (på semester 11.6–8.7)
Kari Kainulainen, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 040 578 9614

Sivun alkuun