Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

25. syyskuuta vietetään kestävän kehityksen vuosipäivää

Kestävän kehityksen toimikuntavaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.9.2023 9.42
Tiedote
Pääministeri Orpo ja kestävän kehityksen SDG-lippu

Maanantaina 25.9.2023 tulee kuluneeksi tasan kahdeksan vuotta, kun YK:n jäsenmaat sopivat kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelmasta. Valtioneuvosto liputtaa kestävän kehityksen tavoitteiden puolesta Senaatintorilla ja Merikasarmin edustalla maanantaina 25. syyskuuta. Liputus on osa maailmanlaajuista YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030-tavoitteiden vuosipäivää.

Vuonna 2015 YK:n jäsenvaltiot sopivat kestävän kehityksen tavoitteista. Kestävän kehityksen globaali toimintaohjelma Agenda 2030 sisältää kaikille maailman maille yhteiset 17 tavoitetta, jotka tulisi saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tänä vuonna ollaan vuonna 2015 alkaneen globaalin toimintaohjelman ajallisessa puolivälissä. Suomi on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoon.

”Suomi on kansainvälisten vertailujen perusteella kestävän kehityksen edelläkävijä. Meillä on paljon annettavaa ja vastuuta globaalissa kestävän kehityksen työssä. Suomi tekee ahkerasti työtä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi sekä kansallisesti että yhdessä muiden maiden kanssa”, pääministeri Petteri Orpo sanoi kestävän kehityksen tavoitteiden vuosipäivänä.

Suomi on yhdessä muiden Pohjoismaiden rinnalla ollut kansainvälisten kestävän kehityksen vertailujen kärjessä. Viimeisimmässä raportissa Suomen tilanne on hyvä köyhyyden ehkäisyyn, energiaan ja koulutukseen liittyvissä tavoitteissa. Vaikka Suomi on johtavia maita kestävän kehityksen edistämisessä, on helmikuussa 2023 julkaistun Suomen Agenda 2030-toimeenpannon arvioinnin mukaan myös Suomella on vaikeuksia saavuttaa kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2030 mennessä. Suomen haasteet liittyvät erityisesti ekologiseen kestävyyteen sekä globaalivastuuseen ja rajat ylittäviin negatiivisiin vaikutuksiin.

Lisätietoja: johtava asiantuntija Taru Savolainen, VNK, p. 0295160304, [email protected]