Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Hankejohtajan katsaus Terveiden tilojen vuoteen 2021

Julkaisuajankohta 17.12.2021 11.30
Hankejohtajan katsaus Terveiden tilojen vuoteen 2021

Ohjelman kolmantena täytenä toimintavuonna hyvä tekemisen meininki jatkui: Terveet tilat -verkoston toiminta käynnistyi, paransimme ohjelman seurattavuutta ja julkaisimme päivitetyn Terveet tilat -toimintamallin. Ministeriöissä useat hankkeet etenevät suunnitellusti.

Vuosi 2021 oli edelleen vahvasti koronan värittämä eikä kohtaamisia kasvokkain ollut niin paljon kuin moni olisi toivonut. Etätilaisuuksien järjestämisessä olemme kuitenkin harjaantuneet ja ne ovat sujuneet varsin mallikkaasti.

Terveet tilat -verkoston toiminta pyörähti käyntiin helmikuussa, jolloin järjestimme verkoston ensimmäisen etätapaamisen. Kaiken kaikkiaan toteutimme neljä etätapaamista eri teemojen ympärillä. Verkostossa on tällä hetkellä yli 500 jäsentä, ja mukaan voi ilmoittautua jatkuvasti. Tapaamiset ovat keränneet hyvin osallistujia ja aiomme pitää samanlaista tahtia yllä vuonna 2022. Tapaamisten välissä keskustelua voi jatkaa verkoston yhteisellä sähköisellä alustalla.

Helmikuussa toteutimme myös etäyhteyksin parlamentaarisen pyöreän pöydän keskustelun, jossa puheenvuoron käyttivät ohjelmaa toteuttavien ministeriöiden vastuuministereiden lisäksi myös eduskuntaryhmien edustajat. Näen tärkeäksi, että pidämme yllä keskusteluyhteyttä eduskuntaan päin ja kuulemme eduskuntaryhmien näkemyksiä ohjelman toteuttamisesta.

Kesäkuussa järjestimme kaikille avoimen Terveet tilat -ajankohtaiswebinaarin. Tilaisuudessa julkaistiin myös sisäilma-aihepiiriin liittyvä valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan raportti kuntien sisäilmaongelmien priorisoinnista ja niihin liittyvistä investoinneista.

Syyspuolella julkaisimme Terveet tilat -toimintamallista uuden päivitetyn version. Toivottavasti kunnat löytävät mallin ja hyödyntävät sitä omassa toiminnassaan! Toimintamallia rikastaa kesällä aloittamamme Vinkit kunnista -verkkohaastattelujen sarja. Julkaisimme myös seurantasivun ohjelman toimenpiteiden etenemisestä sekä koontisivun ohjelman tuottamista materiaaleista.

Vuonna 2021 olimme mukana useissa eri tapahtumissa ja sihteeristö tapasi etänä sidosryhmien edustajia. Kohtaamiset ovat tärkeitä, koska keskusteluissa herää usein parhaat ajatukset ja ideat – myös siitä, mitä toimia toteutamme ohjelmassa jatkossa.

Rauhaisaa joulua ja kaikkea hyvää vuoteen 2022!
Katja Outinen