Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Borgin ja Vartiaisen raportti: Lisää kilpailukykyä, työvoimaa ja tuottavuutta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 11.3.2015 9.10
Tiedote 127/2015

Anders Borg ja Juhana Vartiainen uskovat Suomen nousevan talousvaikeuksistaan palauttamalla kilpailukyky, lisäämällä työvoiman tarjontaa ja kohottamalla työn tuottavuutta. Borg ja Vartiainen katsovat, että työvoimakustannusten on noustava Suomessa monta vuotta hitaammin kuin kilpailijamaissa. Lisäksi on muun muassa tarpeen vapauttaa työperusteinen maahanmuutto, lakkauttaa ”työttömyysputki” vuoden 1965 jälkeen syntyneiltä ja parantaa yrittäjyysilmapiiriä.

Raportin kirjoittajien mukaan työmarkkinaosapuolten pitää Suomessa vielä parantaa paikallisia, työehtosopimusten puitteissa tapahtuvien palkkaneuvottelujen kulttuuria ja instituutioita. Nykyinen vuorotteluvapaajärjestelmä pitäisi samoin lakkauttaa ja käyttää vapautuvat resurssit ikääntyneiden henkilöiden liikkuvuuden parantamiseen työmarkkinoilla.

Raportti perustuu Ruotsin entiseltä valtiovarainministeriltä Anders Borgilta lokakuussa 2014 tilattuun selvitykseen, jossa analysoidaan Suomen talouden tilaa ja ehdotetaan tavoitteita ja toimenpiteitä talouspolitiikan linjaamiseksi ensi vaalikaudella. Borg pyysi raportin toiseksi kirjoittajaksi valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajan Juhana Vartiaisen. Raportti luovutettiin pääministeri Alexander Stubbille keskiviikkona 11. maaliskuuta.

Pääministeri Stubb pitää talousraportin ehdottamia toimenpiteitä välttämättöminä.

”Emme pääse karkuun julkisen talouden heikkoja näkymiä. Rohkeita rakenteellisia uudistuksia on jatkettava edelleen, aivan kuten Borg ja Vartiainen esittävät. Erityisesti työllisyyden parantamisen kannalta raportin ehdotukset on otettava vakavasti", pääministeri Stubb sanoo.

Borgin ja Vartiaisen raportti: Strategia Suomelle

Lisätietoja: erityisavustaja Maarit Kaltio, p. 044 582 8217 ja talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko, p. 0295 160 189, valtioneuvoston kanslia

Alexander Stubb Raportti