Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ekosysteemifoorumissa haettiin Euroopalle eväitä digijohtajuuteen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 4.10.2018 15.42
Uutinen 38/2018

Säätytalolla 4. lokakuuta järjestetyn ekosysteemifoorumin teemana oli EU:n digitulevaisuus. Seminaariin toivat aktiivisen panoksensa noin 120 asiantuntijaa hallinnosta, elinkeinoelämästä, järjestökentältä ja tutkimusyhteisöistä.

Päivän avasi pääministerin valtiosihteeri ja Ekosysteemifoorumin puheenjohtaja Paula Lehtomäki. Tilaisuuden muut alustukset pitivät osastopäällikkö Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä, osastopäällikkö Leena Mörttinen valtiovarainministeriöstä sekä Suomen tekoälyohjelman ja EU:n High-Level Expert Group on AI:n puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.

Valtiosihteeri Lehtomäki korosti puheenvuorossaan eettisyyden, kansalaisten luottamuksen ja kilpailukyvyn merkitystä. Hän totesi, että digi on suuri mahdollisuus ja että meillä on kaikki mahdollisuudet edistää haluamiamme asioita niin Suomessa kuin EU:ssa. Yhteiselle agendalle on tuotettava mm. konkreettisia ehdotuksia välineistä, tavoitteista ja aikataulusta. Aiheen ajankohtaisuutta korostaa EU:n strategisen ohjelman valmistelu seuraavalle viidelle vuodelle ja Suomen lähestyvä EU-puheenjohtajuuskausi.

Pienryhmissä valmisteltiin toimenpideaihioita digijohtajuuden haasteisiin vastaamiseen. Ryhmien teemoina olivat mm. ”Eurooppa tekoälyn suunnannäyttäjäksi”, ”Turvallinen digitalous” ja ”Työn murroksesta kasvua”. Ekosysteemifoorumin sihteeristö ja työryhmien vetäjät työstävät aihioista konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, jotka otetaan huomioon valmistauduttaessa Suomen PJ-kauteen.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Leila Vilhunen, EU-politiikkayksikkö, valtioneuvoston kanslia, p. 0295160276 ja suunnittelija Matti Kuivalainen, hallituspolitiikkayksikkö, valtioneuvoston kanslia, p. 0295160375.