Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

English Style Guide opastaa englanniksi kirjoittavia

Valtioneuvoston viestintäosasto
19.4.2017 14.16
Uutinen 20/2017

Uusi englannin kielen käyttöä koskeva opas, English Style Guide (ESG), on julkaistu. Oppaan ovat laatineet valtioneuvoston kieliasiantuntijat valtioneuvoston kansliassa.

Sen ohjeet on suunnattu ensisijaisesti kääntäjille ja kielentarkastajille sekä valtionhallinnossa suoraan englanniksi kirjoittaville virkamiehille. Opas on kuitenkin hyödyllinen käytännön ohjepaketti kaikille, jotka käyttävät englantia valtionhallintoon liittyvissä tehtävissä.

On tärkeää, että valtionhallinnon englanninkielisissä teksteissä käytetään yhtenäisiä, sovittuja termejä ja ilmaisutapoja. Keskeisimmät säännöt, periaatteet ja menettelytavat, joita englanninkielisissä asiakirjoissa ja muussa viestinnässä tulisi soveltaa, esitetään käytännön esimerkkien avulla. Esimerkeissä on mukana myös suomenkielinen vastaava sana, ilmaus tai lause.

Valtio

Generally use lower case ‘state’, but capitalise when it could be replaced by the name of a country.

state-owned enterprise (NOT State-owned), state aid, state funding

BUT the State of Finland

English Style Guide pohjautuu Euroopan komission käännöstoimen pääosaston julkaisemaan englannin kielenhuollon oppaaseen (European Commission’s English Style Guide). Nyt julkaistava opas täydentää komission suosituksia ja vastaa havaittuihin tarpeisiin Suomen valtionhallinnossa.

English Style Guide -opas

Lisätietoja: kielenkääntäjä Merja Fleming, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 720, merja.fleming(at)vnk.fi sekä englanti(at)vnk.fi