Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ennätysmäärä naisministereitä koolla - verkkopalvelu esittelee hallitusten jäseniä

Valtioneuvoston viestintäosasto
1.12.2017 10.33
Tiedote 561/2017

Yli 30 suomalaista naisministeriä tapaa Helsingissä perjantaina 1. joulukuuta, kun valtioneuvoston kanslia julkistaa Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi naisministereistä kertovan verkkopalvelun. Koskaan aikaisemmin yhtä monta ministerinä toiminutta naista ei ole ollut koolla.

Ministerien tapaaminen on historiallinen. Paikalle pääsee noin puolet elossa olevista 67 naisministeristä. Suomen hallituksissa on istunut kaikkiaan 87 naista ministerinä. Mukana ovat muun muassa 1990-luvun ulkoministeri, presidentti Tarja Halonen ja entinen pääministeri, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki. Ministerit ottaa vastaan pääministeri Juha Sipilä ja valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri, pitkäaikainen ministeri Paula Lehtomäki.

”Tasa-arvo on satavuotiaalle Suomelle keskeinen arvo. Suomi antoi ensimmäisenä valtiona maailmassa täydet poliittiset oikeudet naisille. Siksi on luontevaa, että naiset ovat nousseet miesten rinnalle politiikan huipulle. Siitä voimme olla Suomessa ylpeitä”, pääministeri Sipilä sanoo.

Paikalla ovat muun muassa yli vuosikymmenen yhtäjaksoisesti ministerinä toiminut Sinikka Laisaari (Mönkäre), 3 817 ministeripäivää, Suomen kokenein naiskansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila, Suomen ensimmäinen puolustusministeri ja tasa-arvoministerinäkin toiminut Elisabeth Rehn sekä Riitta Uosukainen, ensimmäinen nainen eduskunnan puhemiehenä.

Tilaisuudessa julkistetaan Naiset ministereinä itsenäisessä Suomessa -verkkopalvelu osoitteessa hallitukset.fi. Palvelu esittelee itsenäisyytemme ajan kaikki naisministerit Miina Sillanpäästä Annika Saarikkoon. Ensimmäinen naisministeri oli Miina Sillanpää vuonna 1926. Tuorein ministeri Annika Saarikko aloitti perhe- ja peruspalveluministerinä heinäkuussa 2017.

Nykyisestä hallituksesta paikalla ovat Saarikon lisäksi muun muassa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja sisäministeri Paula Risikko. Risikko on ministeripäivillä mitaten Suomen toiseksi kokenein naisministeri, 3 491 ministeripäivää.

Uusi verkkopalvelu kertoo ministerien poliittisesta urasta ja taustoista ja sisältää henkilötiedot, valokuvia, videohaastatteluja sekä äänitallenteita. Palvelu on saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteissa hallitukset.fi, regeringar.fi ja governments.fi.

Lisätietoja: projektipäällikkö Marko Ruonala, valtioneuvoston viestintäosasto, p. 050 522 8233, marko.ruonala(at)vnk.fi

Hallitukset.fi -palvelun esittelyvideo