Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ökad ojämlikhet föremål för utredning i professor Juho Saaris rapport

Utgivningsdatum 30.1.2019 14.15 | Publicerad på svenska 18.2.2019 kl. 19.30
Ökad ojämlikhet föremål för utredning i professor Juho Saaris rapport

Professor, dekanus Juho Saari granskar i egenskap av utredare i Toimi-projektet åtgärder som vidtas inom ramen för reformen Social trygghet 2030 för att minska ojämlikhet och utsatthet. Professor Saari ledde en arbetsgrupp som statsminister Juha Sipilä tillsatte för att behandla ojämlikhet. Arbetsgruppen publicerade sin rapport våren 2018. Nu dryftar professor Saari frågan i sin färska utredningsrapport.

I sin utredning har professor Saari granskat ur olika perspektiv varför människor upplever att de hamnar utanför samhället trots att jämförelser visar att det finländska samhället är rätt framgångsrikt. Finland är fortfarande ett av de bästa länderna i Europa. Frågan om ökad ojämlikhet har dock fått en mera framträdande roll än tidigare i den finländska samhällspolitiken, det akademiska samfundet och den allmänna diskussionen. ”Totalreformen av den sociala tryggheten lyfts nästan utan undantag fram i alla diskussioner om en hållbar offentlig ekonomi och en sporrande social trygghet”, funderar Saari. ”Av särskilt intresse är växelverkan mellan ökad ojämlikhet och välfärdsstaten.”

Den ökade ojämlikheten i det finländska samhället är inte en följd av att utsattheten kumuleras eller fattigdomen ökar, utan snarare av att levnadsstandarden, livskvaliteten och levnadsvanorna i allmänhet förbättras medan alla grupper inte hänger med i den positiva utvecklingen. ”Ökad ojämlikhet kan äventyra välfärdsstaten”, konstaterar Saari. Enligt Saari utgör alltför stora skillnader mellan olika befolkningsgrupper ett hinder för kollektiv beredskap för sociala risker. Ojämlikhet kan leda till kvalitetsskillnader i inkomstöverföringarna till och tjänsterna för olika socioekonomiska grupper, och denna polarisering kan leda till onödiga motsättningar. Dessutom fjärmar ökad ojämlikhet förmånsbetalare och förmånstagare från varandra.

Stärkandet av den sociala grunden för välfärdsstaten förutsätter enligt professor Saari att man fäster avseende vid följande faktorer som har en avgörande inverkan på människors livskvalitet: knapphet, status, elasticitet, anpassning och ensamhet. ”En god livskvalitet bör vara ett centralt mål för samhällspolitiken”, konstaterar Saari. Detta förutsätter prioritering av följeslagarskap samt brobyggande mellan vetenskapsgrenar och forskning i syfte att skapa en helhetsbild.

Utredare Juho Saaris rapport: Hyvinvointivaltio eriarvoistuneessa yhteiskunnassa 

Slutrapport från arbetsgruppen som behandlat ojämlikhet 21.3.2018