Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU hakee palvelukseensa ulkosuhteiden asiantuntijoita

Valtioneuvoston viestintäosasto 17.9.2020 14.43
Tiedote 585/2020

Oletko ulkosuhteiden alan asiantuntija? Kiinnostaisiko sinua edistää Euroopan unionin arvoja ja intressejä maailmalla? Jos vastasit näihin kysymyksiin myöntävästi, nyt voi olla mahdollisuutesi työllistyä ulkosuhteiden asiantuntijaksi EU:n palvelukseen.

EU hakee nyt palvelukseensa asiantuntijoita (palkkaluokat AD 5 ja AD 7) työskentelemään pääasiassa Euroopan ulkosuhdehallinnossa, joka huolehtii EU:n diplomaattisista suhteista ja avustaa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaa edustajaa toteuttamaan unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Ulkosuhdehallinnon päätoimipaikka on Brysselissä. Sillä on myös EU:n diplomaattisten edustustojen laaja verkosto, joka tuo yhteen EU:n virkakoneiston, EU-maiden ulkoasiainhallintojen diplomaatit ja paikallisen henkilökunnan eri puolilla maailmaa.

Ulkosuhteiden asiantuntijan keskeisiin tehtäviin kuuluu EU:n etujen ja arvojen edistäminen ja suojeleminen suhteissa kolmansiin maihin ja kansainvälisiin järjestöihin sekä osallistuminen unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitamiseen. Lisäksi tehtäviin kuuluu yhteistyö EU:n jäsenvaltioiden ulkoasiainhallintojen, neuvoston ja Euroopan komission kanssa. Kaikki ulkosuhdehallinnon henkilöstöön kuuluvat työskentelevät määräajoin unionin edustustoissa maailmalla.

Hakeminen palkkaluokkaan AD 5 (hallintovirkamiesten aloituspalkkaluokka, joka tarkoittaa noin 4 900 euron kuukausipalkkaa) edellyttää vähintään kolmivuotista korkeakoulututkintoa ja sen jälkeen hankittua vähintään vuoden työkokemusta ulkosuhteista. Ylempään palkkaluokkaan (AD 7, joka tarkoittaa yli 6200 euron kuukausipalkkaa) hakevilla on oltava joko vähintään kolmivuotinen korkeakoulututkinto ja sen jälkeen hankittu vähintään seitsemän vuoden työkokemus ulkosuhteiden alalta, tai vähintään nelivuotinen korkeakoulututkinto ja sen jälkeen hankittu vähintään kuuden vuoden asiaankuuluva työkokemus.

Hakijan on oltava EU:n kansalainen, ja hänellä on oltava perusteellinen taito yhdessä EU:n 24 virallisesta kielestä (esimerkiksi suomi tai ruotsi) sekä riittävä englannin tai ranskan kielen taito.

EU on asiantuntijayhteisö, joka tarjoaa työntekijöille monenlaisia mahdollisuuksia kasvattaa osaamista, kehittää taitoja ja edetä uralla. Toimielimet muodostuvat monikulttuurisista, kansainvälisistä ja monimuotoisista tiimeistä, joiden tekemästä työstä hyötyvät noin 450 miljoonan unionin kansalaisen lisäksi myös ihmiset EU:n ulkopuolella. Kulttuurinen monimuotoisuus ja yhtäläiset mahdollisuudet ovat EU:n perusarvoja.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Jaana Jokelainen, p. 0295 160 329 tai [email protected], valtioneuvoston kanslia