Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU ja Britannia pääsivät sopuun erosopimuksen muutoksista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 17.10.2019 20.02
Tiedote 544/2019

EU ja Britannian hallitus ovat sopineet muutoksista sopimukseen Britannian EU-erosta sekä poliittiseen julistukseen, joka koskee Britannian ja EU:n tulevaa suhdetta. EU:n mukaan ratkaisu on oikeudenmukainen ja turvaa EU:n edut ja yhtenäisyyden sekä suojaa Irlannin saaren rauhaa ja vakautta.

Erosopimusta muutettiin vain Irlannin saarta koskevien määräysten  osalta. Keskeisimmät muutokset koskevat tullijärjestelyjä. Niillä vältetään kovan rajan syntyminen tarkastuksineen Irlannin saarelle, mikä oli EU:n keskeisiä tavoitteita. Muut erosopimuksen osat kuten kansalaisten oikeudet ja Britannian taloudelliset sitoumukset jäivät ennalleen.

”EU ja Britannian hallitus ovat löytäneet neuvotteluissa yhteisymmärryksen erosopimuksesta ja se on positiivinen asia. EU:n tavoitteena on ollut koko ajan saada aikaan sopimus, jolla vältetään Britannian sopimukseton ero. Se on paras tapa suojella EU-kansalaisia ja Britannian kansalaisia. Nyt pallo on Britannian parlamentilla”, pääministeri Antti Rinne sanoo.

Poliittista julistusta muutettiin niin, että tuleva suhde perustuu entistä selvemmin vapaakauppasopimukseen.

Britannian pyynnöstä EU-maiden marraskuussa 2018 hyväksymää sopimusta ja julistusta neuvoteltiin osin uudelleen. Mikäli Britannian parlamentti hyväksyy uuden sopimuksen, Britannia eroaa ensimmäisenä maana EU:sta 31.10. EU toivoo, että Britannian kanssa on jatkossa mahdollisimman läheinen yhteistyösuhde.

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Pilvi-Elina Kupias, p. 0295 160 995, erityisavustaja (mediasuhteet) Dimitri Qvintus, p. 050 574 0956 ja EU- ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia