Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU och Storbritannien överens om ändringar i avtalet om utträde

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.10.2019 20.02 | Publicerad på svenska 17.10.2019 kl. 21.52
Pressmeddelande 544/2019

EU och Storbritanniens regering har kommit överens om ändringar i avtalet om Storbritanniens utträde ur EU och i den politiska förklaringen om Storbritanniens och EU:s framtida förbindelser. Enligt EU är lösningen rättvis och skyddar EU:s intressen och enighet samt tryggar freden och stabiliteten på den irländska ön.

Avtalet om utträde ändrades endast i fråga om bestämmelserna om den irländska ön. De viktigaste ändringarna gäller tullarrangemangen. Genom dem undviker man uppkomsten av en hård gräns med tullkontroller på den irländska ön, vilket var ett av EU:s viktigaste mål. De övriga delarna i avtalet om utträde, såsom medborgarnas rättigheter och Storbritanniens finansiella åtaganden, förblev oförändrade.

"EU och Storbritanniens regering har vid förhandlingarna nått samförstånd om utträdesavtalet, vilket är en positiv sak. EU:s mål har hela tiden varit att få till stånd ett avtal för att undvika ett avtalslöst utträde för Storbritannien. Det är det bästa sättet att skydda både EU:s medborgare och Storbritanniens medborgare. Nu har det brittiska parlamentet bollen”, säger statsminister Antti Rinne.

Den politiska förklaringen ändrades så att de framtida förbindelserna tydligare än tidigare grundar sig på ett frihandelsavtal.

På begäran av Storbritannien omförhandlades delvis det avtal och den förklaring som EU-länderna antog i november 2018. Om det brittiska parlamentet godkänner det nya avtalet, kommer Storbritannien att som första land träda ut ur EU den 31 oktober. EU hoppas på så nära samarbetsförbindelser med Storbritannien som möjligt i fortsättningen.

Mer information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn +358 50 468 5949, Pilvi-Elina Kupias, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn +358 295 160 995, Dimitri Qvintus, specialmedarbetare (pressrelationer), tfn +358 50 574 0956, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn +358 40 537 0733, statsrådets kansli