Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU ja unionin itäiset kumppanimaat vahvistavat yhteistyötään

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.12.2021 23.41
Tiedote 734/2021
Kuva: EU

Brysselissä keskiviikkona 15. joulukuuta järjestetty EU:n ja sen itäisten kumppanimaiden huippukokous hyväksyi julistuksen ja sen liitteenä uudistetun työohjelman tulevalle kaudelle. Avainsanojat ovat "elpyminen, kestokyky ja uudistukset." Suomea kokouksessa edusti pääministeri Sanna Marin.

EU:n ja itäisten kumppanimaiden työohjelma sisältää 2,3 miljardin euron talous- ja investointisuunnitelman sekä useita maakohtaisia lippulaivahankkeita. Suomi pitää tärkeänä, että ilmastokysymyksillä on aiempaa vahvempi rooli itäisen kumppanuuden politiikassa. Uutta työohjelmassa on vihreä ja digitaalinen siirtymä sekä kyber- ja hybridiuhkiin vastaaminen.

”Suomi korostaa, että oikeusvaltiokehitys, yhteiset arvot, demokratia, hyvä hallinto, korruption vastainen taistelu, ihmisoikeudet sekä sukupuolten välinen tasa-arvo ovat kumppanuuden ytimessä. Ne ovat myös toimivien talouksien ja kestävän kasvun edellytyksiä”, pääministeri Marin sanoi puheenvuorossaan.

Suomi katsoo, että unionin itäisen naapuruston tukeminen edistää laajasti koko Euroopan vakautta, turvallisuutta ja hyvinvointia. Itäisen kumppanuuden tavoite on luoda EU:n naapuristoon vakaita, hyvinvoivia, demokraattisia ja turvallisia yhteiskuntia. Suhteiden vahvistaminen itäisen kumppanuuden maiden kanssa on myös yksi viidestä EU:n Venäjä-politiikan periaatteesta. Huippukokouksessa keskusteltiin myös Venäjän roolista alueen konflikteissa sekä erityisesti toimista Ukrainassa ja sen rajoilla.

Huippukokoukseen osallistui kuudesta kumppanuusmaasta viisi. Valko-Venäjä on vetäytynyt yhteistyöstä, eikä sitä oltu kutsuttu huippukokoukseen. Valko-Venäjän tuoli jätettiin tyhjäksi.

Pääministeri Marin tapasi ennen huippukokouksen alkua Moldovan presidentti Maia Sandun. He keskustelivat maiden kahdenvälisistä suhteista sekä EU:n ja Moldovan suhteista. Lisäksi pääministeri Marin osallistui Liettuan presidentin isännöimälle epäviralliselle työlounaalle, jolle osallistuivat usean EU-maan lisäksi Georgian, Moldovan ja Ukrainan presidentit.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949; erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306; ja EU- ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia