Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU-johtajat hyväksyivät julistuksen sosiaaliasioista ja keskustelivat Intian pääministerin kanssa

Valtioneuvoston viestintäosasto
8.5.2021 17.18
Tiedote 299/2021

Pääministeri Sanna Marin osallistui lauantaina 8. toukokuuta Eurooppa-neuvoston jäsenten epäviralliseen sosiaalialan huippukokoukseen. EU:n puheenjohtajamaassa Portugalissa järjestetty kokous hyväksyi Porton julistuksen, joka korostaa sosiaalikysymysten merkitystä unionin talouden elpymiselle. EU-johtajat keskustelivat myös Intian pääministeri Narendra Modin kanssa videoyhteydellä.

Koronapandemia toi oman vahvan sävyn sosiaalihuippukokouksen keskusteluihin. EU-maiden johtajat korostivat, että taloutta vauhditettaessa on rakennettava samalla sosiaalisesti kestävää ja tasa-arvoista Eurooppaa.

Portossa järjestettiin myös EU–Intia-päämiestapaaminen, jonka tarkoituksena oli vahvistaa EU:n ja Intian strategista kumppanuutta. Intian nopeasti heikentyneen koronapandemiatilanteen vuoksi maan pääministeri Narendra Modi osallistui kokoukseen etäyhteyksin, ja koronapandemia nousi keskeiseen rooliin keskusteluissa. EU on vastannut Intian pyyntöön hätäavusta, ja esimerkiksi Suomi toimittaa maahan happipulloja. Suomi tukee Intiaa taistelussa koronavirusta vastaan myös miljoonan euron humanitaarisella avulla.

Pääministeri Marin korosti omassa puheenvuorossaan, että pandemian voittaminen on kansainvälinen haaste, jossa myös EU:n ja Intian yhteistyö on keskeistä.

”Meidän on kehitettävä globaalia terveysturvallisuutta ja opittava ennakoimaan terveysuhkia aiempaa paremmin huomioiden myös ilmastonmuutoksen tuomat haasteet”, pääministeri Marin sanoi.

Hän korosti myös, että taloutta vauhdittavien investointien tulisi keskittyä digitaaliseen ja vihreään siirtymään. Intia on keskeisessä asemassa globaalien ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, ja yhteistyötä Intian kanssa muun muassa uusiutuvan energian ja kiertotalouden suhteen tulee vahvistaa.

Pääministeri Marin painotti myös ihmisoikeuksien merkitystä yhteistyön perustana ja sosiaalisen ja sukupuolten välisen tasa-arvon sekä naisten ja tyttöjen aseman vahvistamista.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia