Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa alustatyödirektiivi ja Suomen ennakkovaikuttamisen painopisteet

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.11.2022 10.30
Tiedote

EU-ministerivaliokunta linjasi perjantaina 18. marraskuuta Suomen kantaa alustatyödirektiivistä käytäviin neuvotteluihin ja Suomen EU-vaikuttamisen painopisteitä komission ensi vuoden työohjelmassa. Lisäksi ministerivaliokunta sai katsauksen Fit for 55 -valmiuspakettia koskevien neuvottelujen tilanteesta.

Ehdotus alustatyödirektiiviksi annettiin joulukuussa 2021. EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Tšekin tavoitteena on yleisnäkemys ehdotuksesta joulukuun työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvostossa. Direktiivin yleisenä tavoitteena on parantaa alustojen kautta työskentelevien henkilöiden työoloja ja sosiaalisia oikeuksia.

Suomi on tukenut direktiivin tavoitteita ja valtioneuvoston yleiset kannat direktiiviehdotukseen on määritelty U-kirjelmässä U 6/2022. Valtioneuvoston kanta puheenjohtajamaan viimeisimpiin ehdotuksiin tulee julkiseksi U-jatkokirjelmässä tänään.

Suomi tehostaa entisestään EU-ennakkovaikuttamistaan määrittelemällä jatkossa vuosittain ne komission työohjelman aloitteet, joiden suhteen on tehtävä erityisen aktiivista ja järjestelmällistä ennakkovaikuttamista. Valtioneuvosto korostaa, että konkreettisten aloitteiden rinnalla on erittäin tärkeää edistää Suomen näkemyksiä laajempiin politiikkakokonaisuuksiin.

Valtioneuvoston pääprioriteetit komission ensi vuoden työohjelmassa ovat EU:n kriittisiä raaka-aineita koskeva säädös, monivuotisen rahoituskehyksen tarkastelu ja uudet omat varat sekä maaperän terveyttä koskeva aloite.

Lisätietoja: EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki p. 050 478 6363 ja EU-asioiden viestintäasiantuntija Rami Kurth p. 050 465 7963, valtioneuvoston kanslia