Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa asetusehdotuksia

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 28.10.2022 10.33
Tiedote
Suomen lippu ja EU-lippu vierekkäin

Perjantaina 28. lokakuuta kokoontunut EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja kolmeen asetusehdotukseen, jotka koskevat median vapautta, kyberkestävyyttä ja pakkotyöllä valmistettuja tuotteita. Suomen kannat asetusehdotuksiin tulevat julkisiksi, kun ne on käsitelty valtioneuvoston yleisistunnossa.

Euroopan komission on antanut asetusehdotuksen eurooppalaiseksi mediavapaussäädökseksi. Sen tavoitteena on suojella tiedotusvälineiden moniarvoisuutta ja riippumattomuutta EU:n sisämarkkinoilla. Ehdotus pyrkii vahvistamaan mediayhtiöiden toimituksellista vapautta ja suojelemaan niitä perusteettomilta, suhteettomilta ja syrjiviltä kansallisilta toimenpiteiltä. Asetuksella perustettaisiin uusi, riippumaton Euroopan mediapalvelujen lautakunta.

Kyberkestävyysasetuksen tarkoituksena on parantaa verkkoon kytkettyjen laitteiden kyberturvallisuutta. Kun yhä useampi laite on kytkettynä verkkoon, riski joutua kyberhyökkäyksen kohteeksi kasvaa. Ehdotuksen tavoitteena on varmistaa, että laitteissa ja ohjelmistoissa on vähemmän haavoittuvaisuuksia ja että käyttäjät saavat paremmin tietoa turvallisesta käytöstä.

Asetus pakotyöllä valmistettujen tuotteiden kieltämisestä unionin markkinoilla kieltäisi kokonaan tai osittain pakkotyöllä valmistettujen tuotteiden myynnin ja markkinoille asettamisen EU:ssa sekä viennin EU:sta. Asetusehdotus koskisi kaikkia yrityksiä niiden koosta riippumatta.  

EU-ministerivaliokunnassa oli esillä myös Prahassa 30. ja 31. lokakuuta järjestettävä, kauppaministerikokoonpanossa kokoontuva epävirallinen ulkoasianneuvosto. Kokouksessa keskustellaan kaupan geostrategisesta merkityksestä, EU:n digitaalikauppapolitiikasta, ajankohtaisista kauppapoliittisista kysymyksistä, avoimen kaupan hyödyistä sekä EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteista.

Lisätietoja: EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki p. 050 478 6363 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia