Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerutskottet behandlade utvecklandet av klimatpolitiken

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 8.2.2019 9.26 | Publicerad på svenska 8.2.2019 kl. 12.11
Pressmeddelande 77/2019

Vid sitt möte den 8 februari diskuterade EU-ministerutskottet Finlands föregripande påverkansarbete i fråga om EU:s klimatpolitik samt det gemensamma beredskapsarrangemanget för euroområdets gemensamma resolutionsfond.

Finland anser det vara viktigt att EU:s klimatmål bidrar till uppnåendet av målen i klimatavtalet från Paris, särskilt när det gäller begränsning av klimatuppvärmningen till 1,5 grader. För EU:s del betyder det att nettonollutsläpp måste nås före 2050. En av Finlands viktigaste klimatpolitiska prioriteringar är att EU når enighet om sin långsiktiga klimatstrategi och i synnerhet om nettonollutsläppsmålet för 2050.

Finland arbetar aktivt för att EU:s utsläppsminskningsmål för 2030, det vill säga en minskning på minst 40 procent från 1990 års nivå, ses över för att säkerställa att EU är inne på en bana mot kostnadseffektivitet. Målet bör ligga i linje med de mål i Parisavtalet som gäller klimatuppvärmning och nettonollutsläpp. Därför ska målet vara att EU till 2030 minskar sina utsläpp med minst 55 procent jämfört med 1990 års nivå.

Finlands ståndpunkt är att EU:s utsläppshandelssystem ska bli ett allt viktigare och mer kostnadseffektivt verktyg för att verkställa EU:s klimatpolitik. Utsläppshandeln bör stärkas på ett sätt som gör att prisstyrningen blir effektivare. I fortsättningen kan en större andel av de behövliga utsläppsminskningarna nås inom ramen för utsläppshandelssystemet.

EU bör fortsätta sitt aktiva samarbete särskilt med andra stora ekonomier för att effektivisera genomförandet av Parisavtalet och säkerställa tillräckligt ambitiösa utsläppsminskningar. Finland framhåller att prissättning av växthusgasutsläpp och beräkning av koldioxidavtryck bör främjas globalt.

För att målen i Parisavtalet ska kunna nås är parterna beslutna att före 2020 se över sitt nationella utsläppsminskningsmål, som EU sammanställer och lägger fram på medlemsstaternas vägnar.

EU-ministerutskottet diskuterade också euroländernas resolutionsfond.

Därtill fastställde ministerutskottet Finlands ståndpunkter inför eurogruppens möte den 11 februari och Ekofinrådets möte den 12 februari.

På eurogruppens agenda står övervakningen efter programperiodens slut i Irland och Portugal, valet av ny ledamot i Europeiska centralbankens direktion samt det fortsatta arbetet med euroområdets budgetinstrument i anslutning till fördjupandet av EMU.

Ekofinrådet kommer att diskutera kommissionens meddelande av den 15 januari 2019, där kommissionen föreslår en gradvis övergång till omröstning med kvalificerad majoritet och ett ordinarie lagstiftningsförfarande på skatteområdet. Ekofinrådet försöker dessutom nå en allmän riktlinje om justeringen av det europeiska systemet för finansiell tillsyn.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Niina Nurkkala, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 347 2661, statsrådets kansli