Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU-ministerivaliokunnassa puolustusyhteistyö ja hybridiuhkien torjunta

Valtioneuvoston viestintäosasto
8.11.2019 9.41
Tiedote 584/2019

EU-ministerivaliokunta sai katsauksen unionin puolustusyhteistyön ja hybridiuhkien torjunnan etenemisestä Suomen puheenjohtajakaudella.

Kansalaisten turvallisuuden edistäminen kokonaisvaltaisesti on Suomen EU-puheenjohtajakauden keskeisiä tavoitteita. Suomella on ollut kaksi painopistettä: digitalisaatio ja tekoäly puolustuksen alalla sekä hybridiuhkiin vastaaminen.

Suomi on puheenjohtajakaudellaan pyrkinyt vahvistamaan unionin ja sen jäsenvaltioiden tietoisuutta ja valmiuksia hybridiuhkien torjumiseksi muun muassa järjestämällä skenaariopohjaisen keskustelun useissa Helsingin epävirallisissa ministerikokouksissa. Harjoituksissa käsiteltiin esimerkiksi sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden rajapintoja hybridiuhkien torjumisessa. 

Puolustuksen alla on käsitelty tekoälyn vaikutuksia sotilaallisten suorituskykyjen kehittämiselle sekä paneuduttu oikeudellisiin ja eettisiin näkökohtiin. Lisäksi on kiinnitetty huomiota EU:n ja Yhdysvaltain sekä EU:n ja Naton väliseen yhteistyöhön. Puolustuksen ja ilmastonmuutoksen yhteyksistä on keskusteltu unionissa ensimmäisen kertaa Suomen aloitteesta.

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan Suomen kantoja myös seuraaviin neuvostoihin:

  • Ulkoasiainneuvosto (11.11)
  • Ulkoasiainneuvosto puolustusministerikokoonpanossa (12.11.)
  • ECOFIN (budjetti) (15.11.)

Ulkoasiainneuvoston keskusteluaiheita ovat: Persianlahden turvallisuustilanne ja Iran, Afganistan sekä Sudan. Puolustusministerit käsittelevät EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä, sotilaallisia kriisinhallintaoperaatiota sekä EU–Nato -yhteistyötä. Valtiovarainministerit puolestaan valmistelevat ECOFIN-neuvoston yhteydessä pidettävää sovittelukomitean kokousta, jossa neuvosto ja Euroopan parlamentti pyrkivät yhteisymmärrykseen vuoden 2020 talousarviosta. 

Varsinaisen kokouksen päätyttyä Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Hannu Takkula esitteli tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomuksen vuodelta 2018.

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Pilvi-Elina Kupias p. 0295 160 995, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia