Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa talousasioita

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.11.2020 10.28
Tiedote 713/2020

EU-ministerivaliokunnan kokouksessa perjantaina 13. marraskuuta oli esillä oikeusvaltiomekanismia koskeva asetusehdotus, yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteinen varautumisjärjestely sekä maatalousministerien epävirallinen videokokous.

EU-ministerivaliokunta käsitteli oikeusvaltiomekanismia koskevaa asetusehdotusta, jonka tarkoituksena on luoda ehdollisuutta oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen ja unionin varojen vastaanottamisen välille. Asetusehdotus on osa EU:n monivuotista rahoituskehystä koskevaa neuvottelukokonaisuutta. Asetus on Suomelle olennainen ja tärkeä EU:n asianmukaisen toiminnan, hyväksyttävyyden ja uskottavuuden kannalta. Kyse on EU:n yhteisen arvopohjan vahvistamisesta.

EU-ministerivaliokunnassa oli esillä myös yhteisen kriisinratkaisurahaston pysyvän varautumisjärjestelyn käyttöönottoon liittyvät aikataulukysymykset. Euroryhmä keskustelee asiasta laajennetussa kokoonpanossa 30. marraskuuta. Varautumisjärjestelyn perustaminen Euroopan vakausmekanismin (EVM) yhteyteen on osa vakausmekanismin uudistamista. 

Lisäksi EU-ministerivaliokunta käsitteli 16. marraskuuta järjestettävän maatalousministerien epävirallisen videokokouksen aiheita. Kokouksessa komissio esittelee katsauksen maatalouden markkinatilanteesta, ja puheenjohtajamaa Saksa kertoo EU:n metsästrategian ja metsäpoliitikkojen valmistelusta sekä YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksesta vuonna 2021. 

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia