Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU-ministerivaliokunnassa talousasioita ja koronatoimia

Valtioneuvoston viestintäosasto
12.2.2021 11.07
Tiedote 084/2021

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan perjantaina 12. helmikuuta Euroopan keskuspankin mahdollista hanketta digitaalisen euron luomiseksi, komission tiedonantoa pankkien järjestämättömien lainojen hallinnasta ja eurooppalaisia koronatoimia. Ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kantoja ministeritason videokokouksiin.

EU-ministerivaliokunta keskusteli Euroopan keskuspankin suunnitelmasta ottaa käyttöön digitaalinen euro. Näin esimerkiksi suomalaiset kotitaloudet ja yritykset voisivat mahdollisesti avata talletus- ja käyttelytilin keskuspankkiimme eli Suomen Pankkiin. Hankkeella voisi olla merkittäviä vaikutuksia nykyiseen liikepankkijärjestelmään ja pankkiunioniin sekä eurooppalaiseen rahoitusjärjestelmään. Suomi katsoo, että digitaaliseen euroon liittyviä avoimia kysymyksiä tulee selvittää ja nykymuotoinen järjestelmä säilyttää vähintään keskipitkällä tarkastelujaksolla.

Kokouksessa oli esillä myös Euroopan komission tiedonanto toimenpiteistä järjestämättömien lainojen vähentämiseksi. Suomi katsoo, että vastuu järjestämättömien lainojen hoitamisesta ja vakavaraisuusvaatimusten noudattamisesta sekä asianmukaisesta riskienhallinnasta kuuluu asianomaisille pankeille myös koronaviruskriisin olosuhteissa. Suomi korostaa tehokkaan ja ennakoivan valvonnan roolia pankkien omien toimenpiteiden rinnalla.

EU-ministerivaliokunta katsoo, että komission ehdottamat koronan vastaiset toimet ovat linjassa Suomen toteuttamien toimien kanssa. Suomi katsoo edelleen, että viruksen voittamiseksi tarvitaan yhteisiä ja tehokkaita toimia unionissa. Erityisen tärkeitä ovat toimet, joilla estetään pandemian kasvun kiihtyminen uudelleen ja erityisesti herkemmin tarttuvien virusmuunnosten leviäminen.  

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja seuraaviin kokouksiin:

  • Euroryhmän (15.2.) ja valtiovarainministerien videokokoukset (16.2.)
  • Opetusministerien videokokous (19.2.)

Ecofin-neuvoston asialistalla on muun muassa EU:n elpymissuunnitelman toimeenpano, ja opetusministerit keskustelevat koulutuksellisesta tasa-arvosta.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia