Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa toimet energiakriisin hillitsemiseksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 23.9.2022 10.08
Tiedote
Suomen ja EU:n liput vierekkäin.

Perjantaina 23. syyskuuta kokoontunut EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja Euroopan komission asetusehdotukseen, joka koskee korkeisiin energiahintoihin liittyviä hätätoimenpiteitä.

Euroopan komission 14. syyskuuta 2022 antamalla asetusehdotuksella pyritään vastaamaan energiamarkkinoiden poikkeukselliseen tilanteeseen, joka on seurausta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Suomi pitää ripeää toimintaa tärkeänä ja suhtautuu ehdotettuihin toimenpiteisiin avoimesti ja rakentavasti. Suomi painottaa nopeasti vaikuttavia toimia ja pitää tärkeänä, että kriisitoimet eivät luo epävarmuutta puhtaan energian sektorille. Asetusehdotuksen toimenpiteiden lisäksi Suomi katsoo, että markkinoiden toimintaedellytyksiä tulee parantaa. Suomella on valmius tarkastella myös pidemmälle meneviä markkinaintervention keinoja, kuten maakaasun ja muun energian markkinahintojen erottamista toisistaan. Lisäksi Suomi katsoo, että komission tulisi välittömästi tarkastella johdannaismarkkinoiden sääntöjä sähkön johdannaismarkkinoiden rauhoittamiseksi. Tärkeää on myös, että komission esittämät poikkeustoimenpiteet ovat ajallisesti tarkkaan rajattuja.
Asetusehdotus on esillä ensi viikolla energiaministerien ylimääräisessä kokouksessa (30.9.).

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja myös seuraaviin neuvoston kokouksiin:

•    maatalous- ja kalastusneuvosto (26.9.) 
•    kilpailukykyneuvosto (29.9.)

Maatalousministerit keskustelevat Ukrainan maataloustuotannon ja –logistiikan tilanteesta. Suomi katsoo, että ukrainalaisten ruokaturva ja elintarvikesektorin huoltovarmuus on turvattava kaikissa oloissa. Kalastusministerien keskusteluissa on esillä vuoden 2023 kalastusmahdollisuudet, Britannian kanssa yhteiset kalakannat, sekä EU:n, Norjan ja koillisen Atlantin rannikkovaltioiden ensi vuoden kalastusneuvottelut.  

Kilpailukykyneuvosto kokoontuu sisämarkkina ja teollisuuspolitiikka –asioissa 29 syyskuuta. Esillä on asetusehdotus, joka koskee sisämarkkinoiden hätäapuvälinettä (SMEI) sekä asetusehdotus kestävien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavista vaatimuksista.

Lisätietoja: EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki p. 050 478 6363 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia