Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa ylimääräinen Eurooppa-neuvosto

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.5.2022 12.17
Tiedote 333/2022
Suomen ja Euroopan unionin liput vierekkäin

EU-ministerivaliokunnan kokouksessa tiistaina 24. toukokuuta esillä olivat ylimääräisen Eurooppa-neuvoston aiheet sekä EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksessa eteneminen.

Brysselissä 30. ja 31. toukokuuta järjestettävän ylimääräisen Eurooppa-neuvoston pääaiheita ovat Ukraina, energia ja puolustusyhteistyö. Kokouksessa keskustellaan Ukrainan taloudellisesta tukemisesta lyhyellä aikavälillä sekä jälleenrakennusvaiheessa. EU-johtajat jatkavat myös keskustelua keinoista irrottautua mahdollisimman nopeasti Venäjältä tuotavasta energiasta. Keskustelun pohjana on Euroopan komission viime viikolla antama RePower EU –tiedonanto. Eurooppa-neuvosto keskustelee myös EU:n puolustusyhteistyön vahvistamisesta ja suorituskykyjen kehittämisestä komission laatiman tiedonannon pohjalta. Ylimääräinen Eurooppa-neuvosto nostaa esiin myös Venäjän hyökkäyksen aiheuttamat vakavat seuraukset globaalille ruokaturvalle.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta keskusteli unionin maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamisesta. Puheenjohtajamaa Ranska on pyrkinyt edistämään uudistusta kaudellaan niin kutsutulla askel kerrallaan – etenemistavalla. Tavoitteena on edetä vaiheittain ja edistää tasapainoisesti jäsenmaille esitettäviä velvoitteita sekä yhteisvastuutoimia. 

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia