Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunta: Brittien oleskeluoikeus Suomessa turvattava erillislailla

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.1.2019 9.29
Tiedote 41/2019

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan perjantaina 25. tammikuuta tarpeesta valmistella erillislaki Britannian kansalaisten oleskeluoikeuden jatkamiseksi Suomessa määräajaksi. Lailla varaudutaan tilanteeseen, jossa Britannia eroaisi EU:sta maaliskuun lopussa ilman erosopimusta.

Erillislain tarkoitus on varmistaa, että Suomessa nyt asuvat britit, jotka ovat rekisteröineet EU-oleskeluoikeutensa, voivat jatkaa oleskeluaan Suomessa ilman erillisiä toimenpiteitä tilapäisesti. Mikäli sopimukseton ero toteutuisi noin 5 000 Suomessa jo oleskelevaa brittiä joutuisi hakemaan oleskelulupaa hyvin lyhyellä varoitusajalla. Tarkoituksena on, että erillislaki säädetään mahdollisimman pikaisesti, jotta se saadaan voimaan ennen maaliskuun loppua.

EU:n komissio on suosittanut jäsenvaltioille varautumista sopimuksettomaan eroon siten, että jäsenvaltioissa asuvien brittien oleskeluoikeuden jatkaminen mahdollistettaisiin tilapäisenä ratkaisuna. Useat jäsenvaltiot ovat säätämässä tilapäislainsäädäntöä tavoitteen turvaamiseksi.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan Suomen kantoja seuraaviin neuvostoihin:

  • Maatalous- ja kalastusneuvosto (28.1.)
  • Epävirallinen puolustusministerikokous (30.–31.1.)
  • Epävirallinen ulkoministerikokous (Gymnich) 31.1.–1.2.

Maatalous- ja kalastusneuvoston keskusteluaiheena on yhteisen maatalouspolitiikan uudistus, joka kytkeytyy neuvotteluihin EU:n tulevasta monivuotisesta rahoituskehyksestä.

Epävirallisessa puolustusministerikokouksessa keskustellaan muun muassa EU:n globaalistrategian arvioinnista turvallisuuden ja puolustuksen alalla, EU:n puolustusaloitteiden keskinäisistä yhteyksistä ja teknologisten innovaatioiden vaikutuksista asevoimiin. Suomi on pitänyt tärkeänä, että puolustusaloitteet muodostavat johdonmukaisen kokonaisuuden. EU:n tulee kehittää toimintaansa yhdessä kumppanien kanssa ja pysyttävä teknologisen kehityksen mukana sekä kyettävä vastaamaan kansainväliseen kilpailuun, jos se haluaa toimia puolustuksen alalla.

Epävirallisen ulkoministerikokouksen aiheina ovat itäinen kumppanuus, Syyrian tilanne sekä EU-Kiina-suhteen tilanne sekä kehittämismahdollisuudet. EU–Kiina-suhteessa olisi tarvetta strategisemmalle lähestymistavalle esimerkiksi kauppasuhteissa.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Niina Nurkkala, p. 050 347 2661 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia