Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja Granadan huippukokouksiin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.10.2023 10.23
Tiedote
Suomen ja EU:n liput vierekkäin

Valtioneuvoston EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan tiistaina 3. lokakuuta Suomen kantoja loppuviikolla Espanjassa järjestettäviin huippukokouksiin. Esillä oli myös ennakkovaikuttaminen EU:n 2040 ilmastotavoitteisiin.

Euroopan poliittisen yhteisön kolmas kokous järjestetään EU:n puheenjohtajamaassa Espanjassa torstaina 5. lokakuuta. Granadan kokoukseen on kutsuttu EU-maiden ja EU-instituutioiden johtajien lisäksi 20 muun eurooppalaisen maan edustajat. Suomi katsoo, että kokous edistää EU:n läheistä yhteistyötä ja näkemysten vaihtoa eurooppalaisten kumppaneiden kanssa. Suomelle on tärkeää, että kokous lujittaa koko Euroopan tukea Ukrainalle. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Petteri Orpo. 

Eurooppa-neuvoston epävirallinen kokous perjantaina 6. lokakuuta aloittaa EU-johtajien keskustelut EU:n tulevaisuudesta. EU-maiden johtajien on määrä hyväksyä ensi kesäkuussa järjestettävien Euroopan parlamenttivaalien jälkeen EU:n strateginen ohjelma vuosille 2024 – 2029. Granadan huippukokouksessa on tarkoitus keskustella muun muassa Euroopan kilpailukyvyn vahvistamisesta sekä EU:n kriisinkestävyydestä ja puolustuskyvystä. Hallitusohjelman mukaisesti Suomen tavoitteena on globaalisti vahva ja toimintakykyinen EU, joka edistää jäsenvaltioidensa ja kansalaistensa turvallisuutta, hyvinvointia ja taloudellisia etuja.  

EU-ministerivaliokunta keskusteli myös hallituksen painotuksista koskien EU:n 2040 ilmastotavoitetta. Komission arvioidaan antavan tiedonantonsa asiasta ensi vuoden alkupuolella. Ennakkovaikuttaminen komission tiedonantoon on tärkeää, koska sen pohjalta tehdään myöhemmin yksityiskohtaisemmat esitykset ilmastotavoitteesta.

Lisätietoja: Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen p. 0295 16001, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia

EU-ministerivaliokunnan asialistat sekä EU-ministerivaliokunnassa käsiteltävät julkiset asiakirjat julkaistaan valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla.