Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU-ministerivaliokunta: Suomi tavoittelee Euroopan lääkevirastoa

Valtioneuvoston viestintäosasto
17.3.2017 8.53
Tiedote 117/2017

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan 17. maaliskuuta, että Suomi tavoittelee Euroopan lääkeviraston EMA:n sijoittamista Suomeen. Virasto vastaa eurooppalaisten lääkevalmisteiden myyntilupahakemusten tieteellisestä arvioinnista. EU-ministerivaliokunta nimesi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan vastuulliseksi ministeriksi asiassa.

Lääkevirasto, joka on EU:n kolmanneksi suurin virasto, sijaitsee Lontoossa. Se tullaan siirtämään sieltä Britannian EU-eroprosessin myötä. Suomen lisäksi noin puolet EU-maista on osoittanut kiinnostuksensa toimia lääkeviraston sijoituspaikkana. Suomessa on toiminut vuodesta 2007 EU:n viidenneksi suurin virasto, kemikaalivirasto.

Kokouksessaan EU-ministerivaliokunta linjasi myös periaatteista kehitettäessä EU:n tietojärjestelmiä terrorismin torjumiseksi ja muuttoliikkeen hallitsemiseksi. Kansallista ja EU:n sisäistä turvallisuutta voidaan parantaa tehostamalla tietojenvaihtoa sekä kehittämällä EU-tason tietojärjestelmiä oikeus- ja sisäasioiden alalla. EU:ssa on käynnissä useita hankkeita, jotka tähtäävät kansalaisten parempaan suojelemiseen muuttuneessa turvallisuustilanteessa. Järjestelmiä kehitettäessä Suomi kiinnittää huomiota kansalaisten perusoikeuksiin, erityisesti henkilötietojen suojaan.

EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kannat seuraaviin neuvostoihin:

  • Euroryhmä ja ECOFIN 20.–21.3
  • Epävirallinen terveysministerikokous 19.-20.3.

ECOFIN-neuvoston pääaiheita ovat sähköisten julkaisujen alennettu ALV-kohtelu ja yleisen käännetyn verovelvollisuuden väliaikainen soveltaminen ALV:n alalla. Euroryhmän aiheita ovat muun muassa Kreikan tilannekatsaus sekä vakaus- ja kasvusopimuksen toimeenpano. Terveysministerit keskustelevat kokouksessaan muun muassa lasten ylipainon ehkäisemisestä.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia