Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU tehostaa kansalaistensa turvaamista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.10.2023 18.10
Tiedote
Pääimisteri Orpo ja Espanjan pääministeri Pedro Sánchez Granadassa 6.10.2023

Espanjan Granadassa 6. lokakuuta kokoontuneet EU-maiden johtajat antoivat yhteisen julkilausuman EU:n tulevien vuosien prioriteeteista. Se korostaa tarvetta taata EU-maiden kansalaisten turvallisuus sekä taloudellinen ja sosiaalinen hyvinvointi.

”EU:n on oltava vahvempi geopoliittinen toimija. Tämä tarkoittaa EU:n taloudellisen pohjan vahvistamista, kilpailukyvyn edistämistä, toimimista puhtaan energian edelläkävijänä sekä oman turvallisuuden ja puolustuksen vahvistamista”, pääministeri Petteri Orpo sanoi huippukokouksessa.

EU-maiden johtajat käynnistivät Granadan epävirallisessa Eurooppa-neuvostossa työn yksityiskohtaisemmasta strategisesta ohjelmasta vuosille 2024 - 2029. Kokouksen julkilausumaan kirjattiin lähtökohtien lisäksi myös muita ajankohtaisia asioita.

EU-maiden johtajat toistivat sitoutumisen siihen, että Ukrainaa ja sen kansaa tuetaan niin kauan kuin on tarpeen. He myös vahvistivat, että EU:n jäseniksi pyrkivien maiden tulevaisuus on EU:ssa. Laajentumisen todetaan olevan geostrateginen investointi rauhaan, turvallisuuteen ja vaurauteen.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia

Tiedotteesta poistettu 9.10. maininta muuttoliikkeestä kokouksen julkilausumassa. Muuttoliikkeestä annettiin kokouksen yhteydessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan julistus.