Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Euroopan komission ensimmäinen oikeusvaltiokertomus on valmistunut

Valtioneuvoston viestintäosasto 1.10.2020 8.16
Tiedote 615/2020
Kuva: Euroopan komissio

Uudella oikeusvaltiokertomuksella on tarkoitus vahvistaa Euroopan unionin käytettävissä olevia keinoja EU:n oikeusvaltioperiaatteen tukemiseksi ja oikeusvaltio-ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Tarkoituksena on auttaa jäsenvaltioita vastaamaan ajankohtaisiin haasteisiin ja hyödyntämään muiden jäsenvaltioiden kokemuksia.

Oikeusvaltioperiaate on kaikkien nykyaikaisten perustuslaillisten demokratioiden kulmakivi. Se on myös yksi niistä keskeisistä arvoista, joihin EU perustuu ja joita kaikki jäsenvaltiot ovat sitoutuneet noudattamaan liittyessään EU-jäseniksi.

Suomi pitää erittäin hyvänä ja hyödyllisenä, että komission oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen lujittamista koskeva työ on käynnissä, ja antaa sille täyden tukensa. Oikeusvaltioperiaatetta koskeva vuosittainen tarkastelukierros ja siihen liittyvä vuosikertomus ovat merkittävä ja tervetullut uudistus, jonka ansiosta toimintaa voidaan jäntevöittää ja tehostaa sekä parhaita käytäntöjä vaihtaa. On tärkeää edistää ennen kaikkea toimia, joilla ennaltaehkäistään oikeusvaltio-ongelmia.

Kertomuksessa on yhteenveto jäsenvaltioiden oikeusvaltiotilanteesta ja EU:n tasolla tapahtuneesta merkittävästä kehityksestä. Kertomus on osa komission vuosittaista oikeusvaltioperiaatetta koskevaa tarkastelukierrosta, joka kattaa kaikki jäsenvaltiot.

EU:n yleisten asioiden neuvostossa eurooppaministerien on tarkoitus tänä syksynä käydä keskustelua oikeusvaltiotilanteesta komission kertomuksen pohjalta.

"Pidämme komission oikeusvaltiokertomusta tärkeänä osana EU:n oikeusvaltiotyökalupakkia ja on hienoa, että nyt ensimmäistä kertaa siitä päästään keskustelemaan neuvostossa. Tämän eteen teimme töitä myös Suomen puheenjohtajakaudella”, sanoo eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Päivi Pietarinen, valtioneuvoston kanslia, p. 02951 60354, [email protected]

Lisää aiheesta