Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Tule mukaan päätöstilaisuuteen keskustakirjasto Oodiin
Euroopan tulevaisuuskonferenssi päätökseen Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta

valtioneuvoston viestintäosastovaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 2.5.2022 15.48
Tiedote 280/2022

Eurooppa-päivänä 9.5.2021 alkaneen Euroopan tulevaisuuskonferenssin tarkoitus on ollut kuulla kansalaisten näkemyksiä EU:n tulevista haasteista ja mahdollisuuksista. Nyt vuotta myöhemmin konferenssi saadaan päätökseen ja on tulosten arvioinnin aika. Tervetuloa Helsingin keskustakirjasto Oodiin kuulemaan ja keskustelemaan Euroopasta ministeri Sirpa Paateron ja komissaari Jutta Urpilaisen kanssa maanantaina 9. toukokuuta klo 14. Tilaisuus on kaikille avoin ja tarjolla on kahvia sekä pientä purtavaa.

Osana Euroopan tulevaisuuskonferenssia Suomessa järjestettiin syksyn ja kevään aikana Eurooppa olemme me -tapahtumasarja. Tapahtumasarjan puitteissa järjestettiin 19 tapahtumaa ympäri maata, Helsingistä Utsjoelle. Jokaisessa keskustelussa mukana oli hallituksen ministeri, ja yhteensä 12 ministeriä osallistui kiertueen tapahtumiin. Tapahtumat järjestettiin yhdessä yhteistyötahojen, kuten kaupunkien, kanssa. Valtioneuvosto on julkaissut helmikuussa yhteenvedon tapahtumasarjan aikana käydyistä keskusteluista ja suomalaisten näkemyksistä Euroopan tulevaisuudelle. 

”Suomi on panostanut tulevaisuuskonferenssiin todella vahvasti muun muassa järjestämällä kansallisen Eurooppa olemme me -tapahtumasarjan. On tärkeää, että nämä kansalaisten viestit tullaan myös huomioimaan konferenssin johtopäätelmissä”, kuntaministeri Paatero toteaa.

”Olen iloinen siitä kuinka aktiivisesti suomalaiset lähtivät mukaan Eurooppa olemme me -kiertueen tilaisuuksiin ympäri maan. Saimme kerättyä tilaisuuksista runsaasti ihmisten ajatuksia ja ideoita Euroopan tulevaisuudesta. Nuo ajatukset on koottu yksiin kansiin osaksi konferenssia ja vein  ne myös puheenjohtajamaa Ranskan kollegalleni Pariisiin”, sanoo eurooppaministeri Tuppurainen.

Eurooppa olemme me -tapahtumasarja perusteella suomalaiset odottavat EU:lta konkreettisia toimia esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi, EU:n vahvempaa roolia turvallisuuden takaajana ja EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kehittämistä. Eräänlaisena yhdistävänä teemana keskusteluissa esiin nousi EU:n kriisinkestävyyden (resilienssi) vahvistaminen. Myös EU:n yhteiset arvot – kuten demokratia, oikeusvaltioperiaate, perusoikeudet, tasa-arvo sekä vähemmistöjen oikeudet – olivat vahvasti esillä monissa keskustelutilaisuuksissa.

Tulevaisuuskonferenssin loppuraportti luovutetaan Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta EU:n neuvoston, komission ja Euroopan parlamentin puheenjohtajille. Tämän jälkeen kukin näistä toimielimistä ottaa ehdotukset käsittelyyn ja tarkastelee tarvittavia jatkotoimia toimivaltansa ja EU:n perussopimusten puitteissa.

Lisätietoja: EU-asiantuntija Topi Juga p. 050 407 1216, ministeri Tuppuraisen erityisavustaja Saara Pokki p. 050 478 6363, valtioneuvoston kanslia ja ministeri Paateron erityisavustaja Sofia Nevalainen p. 050 433 7237, valtiovarainministeriö

Sirpa Paatero Tytti Tuppurainen