Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Eurooppaministeri Tuppurainen ja Irlannin eurooppaministeri Byrne keskustelivat EU:n toimista Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.4.2022 15.52
Tiedote 248/2022
Ministerit Tuppurainen ja Byrne seisovat vierekkäin kivitalon edessä

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen tapasi Dublinissa keskiviikkona 13. huhtikuuta kollegansa, Irlannin eurooppaministeri Thomas Byrnen sekä osallistui paikalliseen suurlähettiläskokoukseen. Keskusteluissa korostui Euroopan tuki Ukrainalle sekä oikeusvaltioperiaatteen merkitys Euroopan unionille.

Ministerien keskustelussa korostui yhteinen näkemys, jonka mukaan EU:n ja sen kumppaneiden on jatkettava Venäjän hyökkäykseen vastaamista nopeasti, päättäväisesti ja yhtenäisesti. EU:n kuudetta pakotepakettia tulee valmistella nopealla aikataululla. Kaikkien toimien ensisijainen tavoite on Venäjän laittoman hyökkäyssodan lopettaminen Ukrainassa.

Keskustelussa oli esillä myös strategisen viestinnän merkitys globaalilla tasolla. Venäjän levittämää disinformaatiota vastaan tulee toimia ja sen hyökkäyksestä Ukrainaan täytyy kertoa totuus. 

”Suomi ja Irlanti ovat läheisiä kumppaneita. Jaamme yhteiset arvot ja vahvan sitoutumisen monenkeskiseen yhteistyöhön. Eurooppalaisen turvallisuujärjestyksen muutos Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä vaikuttaa kaikkiin EU:n jäsenmaihin. Suomessa keskustellaan nyt tilanteen vaatimista johtopäätöksistä, etenkin mahdollisuudesta hakea NATO-jäsenyyttä. Irlannissa pohditaan nyt asemoitumista maan pitkän linjan mukaiseen neutraliuteen. Keskustelu tuo lisäarvoa molemmille”, ministeri Tuppurainen sanoo.

Keskustelussa oli esillä kuinka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut EU:n yhteisten arvojen puolesta tehtävän työn tärkeyden. Unioni on pystynyt toimimaan ennennäkemättömän nopeasti, yhtenäisesti ja tehokkaasti. Yhteiset arvot muodostavat unionin kriisinsietokyvyn perustan. Suomi ja Irlanti ovat perinteisesti oikeusvaltioasioissa olleet hyvin saman mielisiä.

Ministerit keskustelivat lisäksi Britannian EU-eron seurauksista. EU:n ja Britannian välistä erosopimusta ja sen osana olevaa Pohjois-Irlannin pöytäkirjaa tulee kunnioittaa. EU:n on pysyttävä yhtenäisenä ja suojeltava sisämarkkinoiden eheyttä.

Lisäksi ministeri Tuppurainen piti Dublinissa suurlähettiläiden konferenssissa avauspuheenvuoron ja osallistui paneelikeskusteluun, jossa aiheena oli pienempien EU-maiden rooli epävarmassa maailmantilanteessa.

Lisätietoja: erityisavustaja Saara Pokki (EU-asiat) p. 0295 160 620, valtioneuvoston kanslia