Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Eurooppaministeri Tuppuraisen Varsovan vierailulla esillä sisämarkkinat ja Itämeren alueen turvallisuustilanne

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.1.2022 20.47
Tiedote 32/2022

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen vieraili maanantaina 24. tammikuuta Varsovassa ja kävi laajat keskustelut keskeisistä EU-kysymyksistä Puolan eurooppaministeri Konrad Szymańskin kanssa. Ministeri Tuppurainen kävi keskustelut myös Euroopan turvallisuustilanteesta Puolan kansallisen turvallisuusviraston johtajan, valtiosihteeri Paweł Solochin kanssa.

Ministerit Tuppurainen ja Szymański keskustelivat muun muassa EU:n tavoitteesta vähentää päästöjä 55% vuoteen 2030 mennessä ja päästökaupan kehittämisestä tavoitteen saavuttamiseksi. 
Keskusteluissa nousi esille kuinka Suomella ja Puolalla on monia samansuuntaisia tavoitteita EU:n sisämarkkinoiden sekä myös kansainvälisen kauppapolitiikan kehittämisessä. Molemmissa maissa nähdään tärkeänä kehittää sisämarkkinoita etenkin palvelujen ja digitalisaation osalta.

Ministerit kävivät myös keskustelun oikeusvaltioperiaatteesta ja oikeusvaltiotilanteesta. On kaikkien osapuolten edun mukaista, että oikeusvaltiokysymyksessä voidaan edetä rakentavasti ja EU:n perusarvoja kunnioittaen.

”Puola on Suomelle tärkeä kumppani. Teemme läheistä yhteistyötä sisämarkkina- ja kauppapolitiikassa. Oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen on EU:n kulmakivi ja olennaista myös sisämarkkinoiden toiminnalle. Tehokkaat ja kilpailulliset sisämarkkinat ovat molempien maiden intressi”, ministeri Tuppurainen sanoo.

Ministeri Tuppuraisen ja Puolan kansallisen turvallisuusviraston johtajan, valtiosihteeri Paweł Solochin (Head of the National Security Bureau) keskusteluissa esillä oli muun muassa maiden yhteinen intressi Itämeren turvallisuudesta. Keskusteluissa painottui EU:n yhtenäisyyden ja koordinaation merkitys kiristyneessä turvallisuustilanteessa ja esimerkiksi Venäjän levittämän disinformaation torjunnassa. Myöskään Venäjän esiin nostamaa etupiiriajattelua Euroopassa ei luonnollisesti voida hyväksyä.

Keskusteluissa oli esillä lisäksi niin sanottu EU:n strategisen kompassi, joka on työkalu unionin kokonaisvaltaisen puolustuskyvyn kehittämiseksi seuraavan 5-10 vuoden aikana. Suomen näkemyksen mukaan tässä työssä täytyy huomioida kovan turvallisuuden ohella vahvasti myös hybridiuhkien torjunta sekä siviilikriisinhallinta. 

”Suomi ja Puola jakavat tavoitteen Itämeren alueen turvallisuusympäristön vakaudesta. Meillä on yhteinen intressi vahvistaa Euroopan unionia. Yhtenäinen ja vahva EU turvallisuudentuottajana hyödyttää myös NATO:a”, ministeri Tuppurainen toteaa.

Lisätietoja: EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p. 0295 160 302 ja erityisavustaja Saara Pokki (EU-asiat) p. 0295 160 620, valtioneuvoston kanslia