Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Eurooppaministerien kokouksen aiheina kesäkuun Eurooppa-neuvoston valmistelu ja oikeusvaltiokysymykset

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 29.5.2023 15.24
Tiedote

EU:n yleisten asioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 30 toukokuuta Brysselissä. Kokouksessa aloitetaan kesäkuun Eurooppa-neuvoston valmistelut. Lisäksi järjestetään kuulemiset EU:n arvojen kunnioittamisesta Unkarissa sekä oikeusvaltiotilanteesta Puolassa. Suomea kokouksessa edustaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

Yleisten asioiden neuvosto aloittaa 29.–30.6. pidettävän Eurooppa-neuvoston kokouksen valmistelut. Kesäkuun Eurooppa-neuvoston aiheita ovat Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja EU:n tuki Ukrainalle, talouskysymykset, turvallisuus ja puolustus sekä ulkosuhteet.

Kokouksessa järjestetään myös kuulemiset EU:n arvojen kunnioittamisesta Unkarissa sekä oikeusvaltiotilanteesta Puolassa. Kokouksessa ei tehdä asiasisältöä koskevia päätöksiä, eikä neuvoston kannanmuodostus ole tässä vaiheessa ajankohtaista. Suomi jatkaa vaikuttamista sen puolesta, että EU:n yhteisistä arvoista pidetään tiukasti kiinni. Demokratia, oikeusvaltioperiaate sekä perus- ja ihmisoikeudet ovat unionin kaiken toiminnan perusta.

”Näinä aikoina on erityisen tärkeää, että EU:n yhteisiin arvoihin sitoudutaan. Oikeusvaltioperiaate on kirjattu EU:n perussopimukseen artiklaan 2, heti perustamisartiklan jälkeen. Yhteiset arvot ovat EU:n juridinen perusta”, sanoo ministeri Tuppurainen.

Neuvoston kokouksen jälkeen ministeri Tuppurainen vierailee myös Suomen pysyvässä edustustossa Natossa. Vierailun tarkoituksena on keskustella EU:n ja Naton yhteistyöstä, turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja EU:n strategisesta kompassista, joka märittelee unionin yhteisen vision EU:n turvallisuus- ja puolustustoimista seuraavien vuosien aikana. 

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle. 

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola p. 050 576 7745 ja erityisavustaja Emilia Tervonen p. 050 516 1035, valtioneuvoston kanslia