Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Eurooppaministerit valmistelevat Eurooppa-neuvostoa ja saavat tilannekatsaukset Puolan ja Unkarin tilanteesta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.12.2021 14.53
Tiedote 726/2021

EU:n yleisten asioiden neuvosto kokoontuu 14. joulukuuta Brysselissä. Suomea edustaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Kokouksen agendalla on 16.-17. joulukuuta järjestettävän Eurooppa-neuvoston valmistelu, jonka aiheita ovat koronapandemia, kriisinhallinta ja resilienssi, energian hinnat, ulkosuhteet, sekä strateginen kompassi eli EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön arviointi- ja ohjausprosessi. Ministerit keskustelevat Eurooppa-neuvoston päätelmäluonnoksesta. 

Neuvosto saa tilannekatsaukset Puolaa ja Unkaria koskevista unionisopimuksen 7 artiklan menettelyistä (unionin yhteisten arvojen noudattaminen). Suomi jatkaa vaikuttamista sen puolesta, että EU:n yhteisistä arvoista pidetään tiukasti kiinni. Demokratia, oikeusvaltioperiaate sekä perus- ja ihmisoikeudet ovat unionin kaiken toiminnan perusta.

Esillä on myös antisemitismin torjunta. EU:n perusoikeusvirasto esittelee tuoreen raporttinsa aiheesta. 
    
Kokouksessa jatketaan keskustelua EU:n laajentumisesta. Tarkoituksena on hyväksyä neuvoston päätelmät laajentumisesta sekä vakautus- ja assosiaatioprosessista. 

Kokouksen asialistalla ovat myös EU:n tulevaisuuskonferenssi sekä talouspolitiikan eurooppalainen ohjausjakso ja EU:n lainsäädäntötyön prioriteetit vuonna 2022. 

Lisäksi tuleva puheenjohtajavaltiotrio (Ranska, Tšekki ja Ruotsi) esittelee neuvoston seuraavan 18 kuukauden ohjelman.  

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola p. 050 576 7745, erityisavustaja Saara Pokki p. 050 478 6363 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia