Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Eurooppaministerit valmistelevat lokakuun Eurooppa-neuvostoa

Valtioneuvoston viestintäosasto
20.9.2021 13.03
Tiedote 530/2021

EU:n yleisten asioiden neuvoston kokouksen aiheina Brysselissä tiistaina 21. syyskuuta ovat lokakuun Eurooppa-neuvoston asialista, tilannekatsaukset koronatoimista sekä EU:n ja Britannian suhteesta, Euroopan komission strateginen ennakointiraportti sekä suunnitelmat vuoden 2022 työohjelmaksi, Slovenian puheenjohtajuusohjelma sekä Euroopan tulevaisuuskonferenssin eteneminen. Suomea kokouksessa edustaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Puheenjohtajavaltio Slovenia esittelee kokouksessa puheenjohtajakautensa prioriteetit:

  • EU:n kriisinkestävyys (resilienssi), elpyminen ja strateginen autonomia
  • Euroopan tulevaisuuskonferenssi
  • eurooppalainen elämäntapa ja oikeusvaltioperiaate
  • uskottava ja turvallinen EU.

Neuvosto aloittaa lokakuun Eurooppa-neuvoston (21.–22.10.2021) valmistelun keskustelemalla kokouksen asialistasta. Eurooppa-neuvoston aiheita ovat koronapandemia, digitalisaatio ja ulkosuhteet.

Neuvosto saa myös tilannekatsaukset EU:n ja Britannian suhteista sekä koronatoimien koordinoinnista unionissa.

”Saamme kokouksessa komission varapuheenjohtaja Šefčovičin tilannekatsauksen EU:n ja Britannian suhteista. Keskeiset huomiot liittynevät Irlantia ja Pohjois-Irlantia koskevan pöytäkirjan täytäntöön. Suomi antaa luonnollisesti tukensa komission maltilliselle ja rakentavalle lähestymistavalle. Koronatoimissa rokotukset ovat edenneet, mutta työ rokotekattavuuden nostamiseksi jatkuu sekä EU:n sisällä että globaalilla tasolla. Meidän on myös jatkettava keskustelua kriisin opetuksista, jotta EU olisi jatkossa paremmin varautunut”, eurooppaministeri Tuppurainen sanoo.

Komissio esittelee yleisten asioiden neuvostolle vuoden 2021 strategisen ennakointiraporttinsa, jonka teemana on avoin strateginen autonomia, sekä suunnitelmiaan vuoden 2022 työohjelmakseen.

”Suomi pitää tärkeänä, että sisämarkkina- ja teollisuuspolitiikan painotusten kesken vallitsee tasapaino. Tuemme eurooppalaisen huoltovarmuuden kehittämistä sekä EU:n strategisten riippuvuuksien vähentämistä ja parempaa hallintaa. Se ei kuitenkaan saa olla kiertoilmaus protektionismille. Unionin strategisen autonomian ja kilpailukyvyn on perustuttava sen omien vahvuuksien kehittämiselle sekä reilulle kilpailulle ja maailmantalouteen osallistumiselle”, ministeri Tuppurainen toteaa.

Yleisten asioiden neuvosto saa kokouksessaan myös lisätietoja Euroopan tulevaisuuskonferenssin etenemisestä. Tulevaisuuskonferenssiin Suomessa liittyvä ministerien ”Eurooppa olemme me” –keskustelukierros käynnistyi eurooppaministeri Tuppuraisen avaustilaisuudella Helsingissä 16. syyskuuta.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola p. 0295 160 476, erityisavustaja Pilvi-Elina Kupias p. 0295 160 995 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33.

Tytti Tuppurainen