Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Hallitus esitteli muutosohjelmansa pääkohdat

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 31.8.2015 20.13
Tiedote 444/2015

Hallitus linjasi maanantaina 31. elokuuta kärkihankkeidensa aikataulua, toimenpiteitä ja rahoitusta. Pääministeri Juha Sipilän hallitus haluaa muutosta ja uudistumista viidellä painopistealueella: työllisyys- ja kilpailukyky, osaaminen ja koulutus, hyvinvointi ja terveys, biotalous ja puhtaat ratkaisut sekä uudet toimintatavat (digitalisaatio, kokeilut ja normien purku). Lisäksi hallitus toteuttaa eläkeuudistuksen, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, karsii kuntien tehtäviä ja velvoitteita sekä uudistaa alue- ja keskushallintoa.

Muutosohjelmaansa hallitus varaa yhteensä 1,6 miljardia euroa hallituskaudella, josta miljardi suunnataan kärkihankkeisiin vuosina 2016–2018. Panostukset kohdistetaan painopistealueittain seuraavasti:

  • Työllisyys ja kilpailukyky 170 milj. euroa
  • Osaaminen ja koulutus 300 milj. euroa
  • Hyvinvointi ja terveys 130 milj. euroa
  • Biotalous ja puhtaat ratkaisut 300 milj. euroa
  • Digitalisaatio, kokeilut ja normien purkaminen 100 milj. euroa.

Pääministeri Sipilän mukaan oleellista on saada Suomi uudelleen käyntiin. ”Meidän on onnistuttava käynnistämään talouskasvu mahdollisimman pian ja taittamaan julkisen velan kasvu. Molemmat ovat kovia tavoitteita”, pääministeri sanoo.

Muutos toteutetaan hallituksen toimintasuunnitelmaan sisältyvillä kärkihankkeilla ja rakenteellisilla reformeilla. Kärkihankkeet ja reformit, budjettiehdotus vuodelle 2016 sekä kilpailukykyä parantavat toimet yhteiskuntasopimuksen kariuduttua muodostavat kokonaisuuden. Nämä kaikki viedään eduskuntaan syyskuun loppuun mennessä budjettiriihen (9. ja 10.9.) jälkeen.

Kullekin kärkihankkeelle on nimetty vastuuministeri ja painopistealueilla on ministerityöryhmät. Hallitus varmistaa kärkihankkeiden toteuttamisen aktiivisella seurannalla strategiaistunnoissaan. Lisäksi kärkihankkeiden vaikuttavuutta seurataan indikaattoreilla.

Pääministeri Sipilän esitys tiedotustilaisuudessa

Lisätietoja: pääministerin poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki, p. 040 705 2593 sekä ohjelmaneuvos Sirpa Kekkonen, p. 0295 160 181, valtioneuvoston kanslia

Juha Sipilä kärkihankkeet