Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Hallitus kokoontui neuvotteluun käsittelemään lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikollisuutta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.1.2019 12.30
Tiedote 27

Hallitus sai neuvottelussaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen tilannekatsauksen lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta sekä Oulun ja Helsingin tapauksista. Ongelma on laaja, ja erityisesti lapsia ja nuoria lähestytään netissä entistä enemmän. Poliisin on panostettava erityisesti nettipoliisitoimintaan.

Nettiin tavalla tai toisella liittyvä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on laaja ilmiö, josta poliisin tietoon tulee vain pieni osa.

Ennaltaehkäiseviä toimia valmistelee erikseen kolmen kansliapäällikön työryhmä (SM, STM ja OKM) koulun, nuorisotyön ja sosiaalitoimen osalta. Sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä ministeri Mykkäsen johdolla vastaa toimenpidekokonaisuudesta. Tavoitteena on kokonaisuuden valmistuminen helmikuun puoliväliin mennessä.

Hallitus kävi myös läpi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden tilannetta. Erityisesti Irakin kanssa palautuksia on tehostettava. Tässä Suomi kääntyy EU:n komission puoleen ja käy jatkossa myös neuvotteluja samankaltaisessa tilanteessa olevien maiden kanssa.

Ulkoministeriö käy läpi kansainväliset sopimukset, ja selvittää, voitaisiinko niitä muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin.

Hallituksen syksyllä 2015 hyväksymä turvapaikkapolittiinen ohjelma päivitetyin toimenpitein on julkaistu valtioneuvoston verkkosivuilla.
Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla valmisteltu naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivallan toimenpideohjelma on julkaistu sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla.

Lisätietoja: valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 536 4821.

Anne Berner Anne-Mari Virolainen Annika Saarikko Antti Häkkänen Anu Vehviläinen Jari Leppä Jari Lindström Juha Sipilä Jussi Niinistö Kai Mykkänen Kimmo Tiilikainen Mika Lintilä Petteri Orpo Pirkko Mattila Sampo Terho Sanni Grahn-Laasonen Timo Soini