Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
En äldre arbetstagares karriär upphör tidigare inom den privata sektorn än inom den offentliga

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.4.2017 10.59
Pressmeddelande 187/2017

De äldre fortsätter i arbetslivet inom den offentliga sektorn, medan deras arbetskarriärer ofta upphör inom den privata. Detta framgår av en undersökning som publicerades den 27 april. Längre arbetskarriärer kräver gemenskap och samverkan. En analys som gjorts med hjälp av ett omfattande registermaterial visar att den under de senaste tio åren förbättrade sysselsättningen för äldre personer dels beror på strukturomvandlingar, dels på olika politiska åtgärder och andra motsvarande faktorer.

I största utsträckning har de äldres arbetskarriärer blivit längre inom den offentliga sektorn, där fortsatt förvärvsarbete bland 60–64-åringar har ökat med 16 procentenheter. Också företagare, i synnerhet lantbruksföretagare, stannar kvar i arbetslivet längre än förut. Inom den privata sektorn har arbetskarriärerna för löntagare inte förlängts på tio år. Situationen ser sämre ut för män än för kvinnor.

Det måste följas upp hur höjningen av den nedre åldersgränsen för pension påverkar utvecklingen av arbetslösheten bland dem som fyllt 60 år. En förlängning av arbetskarriärerna förutsätter mångsidiga, skräddarsydda åtgärder på många olika nivåer, samverkan över sektorsgränser och samarbete mellan ledning och personal. Social- och hälsovårdsreformen kan påverka de äldres sysselsättning. I undersökningen rekommenderas det att projektgruppen för social- och hälsovårdsreformen närmare utreder reformens eventuella konsekvenser för de äldres sysselsättning och delar med sig av god praxis.

Brist på utbildning hindrar den utslagna från att få arbete

Också med tanke på förlängning av arbetskarriärerna är det nödvändigt att närmare utreda hur bakgrunden och livssituationen ser ut för dem som länge stått utanför arbete och utbildning. Enligt uppskattningar fanns det 40 000 sådana personer 2013. De som står utanför arbete och utbildning är allt oftare unga, outbildade eller invandrare.

Utbildning och åtgärder på arbetsplatsen förlänger arbetskarriären och förebygger utslagning. Kompetensutveckling är viktigt på den föränderliga arbetsmarknaden. Enligt undersökningen behövs det såväl övergripande som mer omfattande utbildningspolitik som bättre tar personer med lägre utbildning i beaktande. Dessutom bör man fästa uppmärksamhet vid att fortlöpande utveckla utbildningen. Verksamhet som förenar lönearbete och sysselsättningsstöd förlänger arbetskarriärerna för personer med invandrarbakgrund och personer som inte avlagt examen efter grundstadiet. På arbetsplatserna ska det vidtas åtgärder för kompetensutveckling och kapacitetsuppbyggnad. Dessutom behövs det tjänster och särskilda åtgärder för att förebygga utslagning från arbetslivet och förlänga arbetskarriärerna för unga och partiellt arbetsföra.

Rapporten Työurien jatkaminen vaatii yhteisöllisyyttä ja yhteistoiminnallisuutta har utarbetats inom ramen för statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2015. Den har gjorts av Stiftelsen för Rehabilitering, Forskningscentralen för arbetslivet vid Tammerfors universitet och Pensionsskyddscentralen.

Rapporten Työurien jatkaminen vaatii yhteisöllisyyttä ja yhteistoiminnallisuutta (på finska) 

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet

Ytterligare information: Riikka Shemeikka, ansvarig ledare för undersökningen, Stiftelsen för Rehabilitering, tfn 044 781 3102, [email protected], Hannu Stålhammar, överinspektör, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 469, [email protected]