Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Kansalaispulssi: Kannatus Ukrainan tukemiseen on säilynyt vahvana koko Venäjän hyökkäyssodan ajan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.2.2023 12.50
Tiedote

Suomalaisten tuki Venäjää vastaan asetetuille pakotteille ja ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamiseen on säilynyt vahvana koko Venäjän hyökkäyssodan ajan, selviää valtioneuvoston kanslian Kansalaispulssi-kyselystä. EU:n Venäjälle asettamia talouspakotteita kannattaa 89 prosenttia vastaajista ja ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamista 80 prosenttia.

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama tilanne Ukrainassa ja sen vaikutukset aiheuttavat edelleen melko tai erittäin paljon huolta kahdella viidestä. Huoli sodan laajenemisesta Ukrainasta on vähentynyt aikaisemmista kyselykierroksista.

”Vaikka Venäjän hyökkäyssota on jo jatkunut pitkään ja elinkustannusten nousu on hankaloittanut monen arkea, suomalaisten tuki Ukrainalle on säilynyt tasaisen vahvana koko viimeisen vuoden ajan”, sanoo erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kansliasta.

Noin kaksi kolmesta kokee, että Suomen hakemus liittyä Naton jäseneksi on lisännyt turvallisuudentunnetta. Määrä on noussut hieman viime kesästä, jolloin Suomi jätti Nato-hakemuksen. Vain 6 prosenttia vastaajista kokee, että heidän turvallisuudentunteensa on vähentynyt Nato-hakemuksen myötä.

Huoli sähkön hinnasta on vähentynyt

Huoli sähkön ja muiden energiamuotojen hintojen muutoksista on vähentynyt selvästi. Silti yli kolmannes on yhä melko tai erittäin huolissaan. Valtaosa kansalaisista pyrkii yhä säästämään energiaa, mutta aiempaa useampi ei tee mitään säästötoimia. 

Myös huoli toimeentulosta on helpottanut selvästi. Joka kymmenes on melko tai erittäin huolissaan kotitaloutensa toimeentulosta seuraavan kuukauden aikana. Yhä puolet suomalaisista on joutunut muuttamaan kulutustottumuksiaan hintojen nousun vuoksi.

Valtaosa (84%) vastaajista on tyytyväisiä demokratian toimivuuteen Suomessa. Kaksi kolmesta kokee äänestämällä voivansa vaikuttaa itselleen ja läheisilleen tärkeisiin asioihin.

Luottamus poliittisiin toimijoihin on noussut edeltäviin kyselykierroksiin verrattuna. Hallitukseen luottaa 71 prosenttia, eduskuntaan 66 prosenttia ja poliittisiin puolueisiin 41 prosenttia vastaajista.

Kansalaispulssi-kyselyn 43. kierros on tehty 15.–20.2.2023. Kansalaispulssi-kyselyn avulla selvitetään kansalaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisten toiminnasta sekä vastaajien omasta mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista. Kyselyaineiston keräämisestä vastaa Tilastokeskus.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 181