Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Kestävän kehityksen sitoumustyöllä vauhdikas alkuvuosi

Kestävän kehityksen toimikuntavaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 29.5.2019 8.16
Uutinen 271

Alkuvuosi on ollut ennätyksellisen tuloksellinen kestävän kehityksen sitoumustyössä. Valtion ja elinkeinoelämän sekä kansalaisten sitoumusten määrä on voimakkaassa kasvussa.

Viime kuukausien aikana muun muassa elintarvikealalla on tehty merkittävää työtä kestävän kehityksen eteen, kun elintarviketeollisuus, kauppa ja pakkausala solmivat Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuuden sitoumuksen. Materiaalitehokkuuden sitoumuksella vähennetään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia. Sitoumuksia ovat antaneet tähän mennessä 11 alan yritystä.

Sitoumustyöhön on saatu mukaan myös kokonaisia uusia toimialoja. Sanomalehtien liitto, Aikakausmedia ja IAB Finland haastoivat koko media- ja markkinointialan kehittämään ja tukemaan nuorten lukutaitoa ja osaamista digitalisoituvassa maailmassa. Media- ja markkinointialan yritykset sitoutuvat tukemaan nuorten lukutaitoa ja osallisuutta, vahvistamaan nuorten ääntä ja näkymistä mediakanavissa sekä lisäämään heidän ymmärrystään ja kokemustaan markkinointi- ja media-alasta.

Lisäksi ravitsemussitoumukseen on saatu mukaan uusia toimijoita. Tällä hetkellä ravitsemussitoumuksen on tehnyt 23 toimijaa, joista mukana on 7 suurta elintarvikeyritystä, 4 kaupanalan toimijaa ja 4 kouluravintolaa. Ravitsemussitoumus on kansallinen toimintamalli, jolla toimijoita kannustetaan tekemään konkreettisia toimenpiteitä ravitsemussuositusten käytäntöön viemiseksi, elintarvikkeiden ravitsemuslaadun parantamiseksi ja terveyttä edistävien ruokailumahdollisuuksien lisäämiseksi.

Sitoumuspalvelu on myös kehittynyt palvelemaan aiempaa paremmin valtion ja elinkeinoelämän välisiä vapaaehtoisia sopimuksia, GreenDealeja. GreenDealeja on tehty tähän mennessä kolme: autoalalla, öljyjätehuollon ja kaupan alalla.

Myös kansalaisille suunnatussa Kestävät elämäntavat -palvelussa yli tuhat suomalaista on tehnyt sitoumuksen pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Nämä sitoumukset tavoittelevat yhteensä lähes 2 miljoonan CO2 kg päästövähennystä.

Lisäksi kunnat ovat vahvasti mukana sitoumustyössä. Valtioneuvoston kanslia tarjoaa tänä vuonna sitoumuksen tehneille kunnille MayorsIndicators- palvelun, joka tuottaa tietoa muun muassa ympäristön ja hyvinvoinnin kehityksestä kunnissa. Jo lähes 50 kuntaa on ottanut käyttöönsä palvelun ja aloittanut kuntakohtaisten kestävän kehityksen indikaattoreiden seurannan.

Kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksia on annettu kaikkiaan lähes 1800 kappaletta. Viime viikkoina sitoumuksia ovat antaneet myös seuraavat tahot: Sitowise, Välke-ryhmä, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä HSY, SK Protect, Toppelundin koulu, NF Fleet Oy, Orkla Suomi, Keskusautohalli Oy, Lidl Suomi, K-ryhmä, S-ryhmä, ALD automotive, Napapiirin Energia- ja vesi, Wetteri oy, Muuramen kunta, Auto-Kilta oy, Etelä-Savon maakuntaliitto, Kierto Ympäristöpalvelut oy, Veikko Lehti Oy, Lassila ja Tikanoja Oyj, Apteekki Express, Suomen Lissabonin suurlähetystö ja MTK Keski-Suomi Maaseutunuoret.