Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Koronaministerityöryhmän linjaus liittyen koronarokotusten tehosteannosten tarjoamiseen

sosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 9.11.2022 19.54
Tiedote 640/2022
Kuvassa ministeri Kiuru

Hallituksen koronaministerityöryhmä puoltaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta, jonka mukaan jatkossa kunnat ja hyvinvointialueet tarjoavat valtion hankkimia koronarokotteita kaikkien sellaisten henkilöiden ja henkilöryhmien rokotuksiin, joita julkisen tai yksityisen sektorin (ml. työterveyshuolto) sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikön lääkäri arvioi perustelluksi ja joihin ei ole rokotteen valmisteyhteenvedon mukaisia vasta-aiheita. Ministerityöryhmä linjasi asiasta keskiviikkona 9. marraskuuta.

Rokotukset toteutetaan terveydenhuollon jo olemassa olevien rokotuskäytäntöjen mukaisesti. Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos laativat yhdessä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon toimijoiden kanssa ohjeet rokotusten jakeluun ja toteuttamiseen. Rokottamisesta aiheutuvat kustannukset kattaa Suomen valtio.  STM antaa ohjauskirjeen asiaa koskien.

Kaikkien koronarokotteiden suojateho on hyvä vakavaa koronavirustautia vastaan. Koronarokotuksilla vähennetään koronaan liittyvää sairastavuutta ja erityisesti vakavaa koronavirustautia, turvataan terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyttä ja palveluiden saatavuutta sekä pidetään yhteiskuntaa avoimena.

Sairausvakuutuslain koronapoikkeusten jatkaminen 

Ministerityöryhmä esittää jatkettaviksi väliaikaisia sairausvakuutuslain muutoksia kesäkuun 2023 loppuun asti. Muutokset koskisivat koronatestien ja koronarokottamisen Kela-korvauksia.

Koronatestien ja rokottamisen korvaustaksat pysyisivät ennallaan. PCR-testin korvaustaksa olisi 100 euroa ja antigeenitestin 36 euroa. Rokottamisen korvaustaksa olisi 16 euroa.

Koronaepidemian takia aiemmin tehdyt väliaikaiset säädösmuutokset ovat voimassa 31.12.2022 saakka. Tartuntatautipäivärahan poikkeaviin saamisedellytyksiin ei esitetä jatkoa. 

Lisätietoja: osastopäällikkö Taneli Puumalainen, STM, [email protected] (koronarokotteet), ja 
johtaja Liisa Siika-Aho, STM, [email protected] (sairausvakuutuslaki)