Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Mariana Mazzucato talousneuvostossa

valtioneuvoston kanslia
28.1.2021 14.21
Mariana Mazzucaton kuva
Kuva: Mariana Mazzucato

Taloustieteen professori ja University College Londonin innovaatioiden ja julkisen arvon instituutin johtaja Mariana Mazzucato alusti talousneuvoston tammikuun kokouksessa keskustelun aiheesta ”talous kriisin jälkeen”.

Mazzucato tarkasteli alustuksessaan erityisesti julkisen sektorin roolia koronakriisin jälkeisessä maailmassa. Hän näkee kriisin tarjoavan hallituksille mahdollisuuden muuttaa kehityksen suuntaa niin, että pystymme tulevaisuudessa paremmin vastaamaan yhteiskuntiemme tärkeimpiin haasteisiin. Tämä vaatii myös julkisen sektorin muutosta, jotta se kykenee paremmin osoittamaan suuntaa ja valitsemaan yleistä etua edustavia tavoitteita.

Mazzucaton mukaan laajat julkisen sektorin johtamat hankkeet, missiot, ovat keino ratkaista yhteiskunnallisia haasteita ilmastonmuutoksen hillinnästä pandemioiden ehkäisyyn ja synnyttää innovaatioita ja hyvinvointia. Onnistuminen edellyttää toimivaa yhteistyötä yksityisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan kanssa.

Mariana Mazzucato on yksi tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimpia taloustieteilijöitä. Tutkimustyönsä ohella hän toimii aktiivisesti hallitusten ja kansainvälisten organisaatioiden neuvonantajana, tällä hetkellä muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n taloudellisen neuvoston puheenjohtajana. Mazzucato on julkaissut useita kirjoja, joista tuorein Mission Economy: A Moonshot Guide to Changing Capitalism ilmestyy englanniksi tammikuun 2021 lopussa.

Muistio 27.1.2021
Liite 1: CV, professori Mariana Mazzucato