Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Adlercreutz Washingtonissa: Euroopan ja Yhdysvaltain strateginen liittolaisuus on vahvuutemme ja velvollisuutemme

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.1.2024 22.27
Tiedote
Ministeri Adlercreutz Washintonissa, taustalla USA:n kongressin rakennus

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz vieraili Yhdysvalloissa Washingtonissa (District of Columbia, DC) 20.–24. tammikuuta. Matkan tarkoituksena oli tuoda esiin Suomen näkemyksiä ajankohtaisiin kysymyksiin Euroopan ja Yhdysvaltain yhteistyöstä sekä edistää Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisiä suhteita.

Ministerin ohjelmassa oli useita korkean tason tapaamisia Yhdysvaltain poliittisten puolueiden edustajien sekä yritysten johdon kanssa. Ministeri Adlercreutz tapasi muun muassa demokraattisenaattori John Fettermanin sekä republikaanisenaattori Susan Collinsin. Keskusteluissa senaatissa nousi esiin Suomen ja Yhdysvaltain läheiset suhteet ja liittolaisuus, joka on nyt syvempää kuin koskaan aiemmin. Keskusteluissa painottui myös Ukrainan tukemisen tärkeys sen taistelussa Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Ukraina taistelee koko sääntöperustaisen ja vapaan maailman puolesta. 

”Ukraina ansaitsee oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan. Meidän on tuettava Ukrainan tekemää rauhanaloitetta, joka tarjoaa sille edellytykset. On ratkaisevan tärkeää, että sota ei pääty tavalla, joka palkitsee laittoman ja brutaalin hyökkäyssodan aloittajan, Venäjän. On meidän jokaisen etumme myös tunnistaa ja toimia Venäjän valheellista sotapropagandaa vastaan”, sanoo ministeri Adlercreutz.

Keskusteluissa esillä oli myös Euroopan ja Yhdysvaltain suhteen merkitys, etenkin nykyisessä epävakaassa ja kriisien sävyttämässä maailmassa.

”Euroopan ja Yhdysvaltain suhde on strategisesti äärimmäisen merkittävä ja läheinen. Tätä suhdetta alleviivaavat yhteiset arvomme ja yhteiset intressimme. Yhdessä meillä on myös maailman laaja-alaisimmat ja dynaamisimmat taloudelliset suhteet”, ministeri Adlercreutz sanoo.

Matkan aikana ministerillä oli myös korkean tason tapaamiset Lockheed Martin Internationalin, Googlen ja Microsoftin edustajien kanssa.

Lisäksi ministeri osallistui Wilson Centerin järjestämään keskustelutilaisuuteen, jossa käsiteltiin muun muassa Suomen tavoitteita sekä EU:ssa että globaalilla tasolla. Ministeri osallistui myös The German Marshall Fund of the United States (GMF) järjestämään keskustelutilaisuuteen, jonka aiheena oli Ukrainan tukeminen, Euroopan haasteet ja transatlanttiset suhteet.

Lisätietoja: erityisavustaja Andreas Elfving p. 050 310 0274, valtioneuvoston kanslia