Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Talouspolitiikka-kirjoitussarja
Ministeri Olli Rehn: Miten Suomi pärjää neljännessä teollisessa vallankumouksessa?

Valtioneuvoston viestintäosasto 7.9.2016 13.36
Uutinen

Elinkeinoministeri Olli Rehn pohtii tänään julkistetussa kirjoituksessaan digitalisaation vaikutuksia Suomelle sekä keinoja, joilla Suomi pärjää digitalisaation mukanaan tuomassa muutosaallossa. Tätä muutosta taloustieteilijät kutsuvat teollisuuden neljänneksi vallankumoukseksi. Ministeri Rehnin kirjoitus julkaistiin talousneuvoston Talouspolitiikka-kirjoitussarjassa.

Digitalisaatio haastaa suomalaisen yhteiskunnan monin tavoin. Yritysten toiminta, työelämä sekä ihmisten osaaminen ja koulutus ovat muutospaineiden alla.  Ministeri Rehn kysyykin, määrittelevätkö välineet yhteiskuntien muutoksen tahdin: ovatko uudet uljaat yhteiskunnat kokonaan teknologian mahdollisuuksien tai teknologian vajavuuksien mittaisia? Vai voidaanko yhteiskuntaa kehittää jatkossakin ihmisen hyvinvoinnin, sosiaalisen tasa-arvon, kansalaisten osaamisen ja sivistyksen päämääriä asettaen? Huomiota tuleekin hänen mukaansa kiinnittää kahteen näkökohtaan: kuinka ihmiset pysyvät mukana ja kuinka etenkin pienet yritykset pysyvät mukana.

Ministeri Rehn peräänkuuluttaa panostamista digitaalisiin alustoihin, siihen liittyvään osaamiseen ja tiedon käyttöön. Suomeen on perustettu viime vuosina useita datakeskuksia ja tietoliikenneyhteydet ovat luotettavat. Monet Suomen laadukkaat ja jopa ainutlaatuiset datat on saatava hyödyntämään yritysten kasvua ja uudenlaisia liiketoiminnan mahdollisuuksia. Siinä tarvitaan korkeatasoista osaamista, koulutusta ja tutkimusta. “Päätöksentekijänä koetan edistää näitä tavoitteita”, ministeri Rehn sanoo.

Talousneuvoston Talouspolitiikka-kirjoitussarjassa neuvoston jäsenet ja asiantuntijat kirjoittavat talouden ajankohtaisista kysymyksistä sekä taustoittavat talousneuvostossa käsiteltäviä asioita. 

Elinkeinoministeri Olli Rehn: Miten Suomi pärjää neljännessä teollisessa vallankumouksessa?