Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Tuppurainen Moldovassa: tuemme EU-hakijamaata tiellä kohti unionin jäsenyyttä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.1.2023 20.21
Tiedote
Kuvassa vasemmalta oikealle: Romanian Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Daniela Gitman, Moldovan pääministeri Natalia Gavrilița ja ministeri Tytti Tuppurainen. Taustalla Moldovan ja EU:n liput.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Romanian Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Daniela Gitman, Moldovan pääministeri Natalia Gavrilița ja ministeri Tytti Tuppurainen

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vieraili Moldovan pääkaupungissa Chisinaussa keskiviikkona 18. tammikuuta. Useissa korkean tason tapaamisissa aiheina olivat muun muassa Moldovan EU-jäsenyysprosessi, Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset, energian saannin turvaaminen ja Transnistrian tilanne.

Ministeri Tuppuraisella oli päivän aikana tapaamiset Moldovan pääministeri Natalia Gavrilițan, maan uudelleen yhdistymisestä vastaavan ministeri Oleg Serebrian, infastruktruurista ja alueellisesta kehityksestä vastaavan ministeri Andrei Spinun ja ulkoministeri Nicu Popescun kanssa.

Eurooppa-neuvosto antoi kesäkuussa 2022 sekä Moldovalle että Ukrainalle EU-hakijamaan aseman. Ministeri Tuppurainen on tyytyväinen Moldovan sitoutumiseen tarvittavien uudistusten toimeenpanossa. Maiden tukeminen jäsenyysprosessin edellyttämien uudistusten toimeenpanossa on avainasemassa matkalla kohti EU-jäsenyyttä.

”EU-jäsenyyspolun vaatimien uudistusten toteuttaminen ja etenkin oikeusvaltiosektorin ja korruptiontorjunnan vahvistaminen on tärkeä osa prosessia. Tuemme Moldovaa tässä prosessissa ja toivotamme siihen menestystä”, ministeri Tuppurainen toteaa.

Keskusteluissa oli esillä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vaikutukset. Moldova on suhteessa väkilukuunsa ottanut eniten vastaan Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä. Lisäksi keskusteluissa oli sodan laajemmat globaalit vaikutukset kuten energiakriisi ja maailmanlaajuisen ruokaturvan heikentyminen. Venäjä myös yrittää saada Ukrainaa tukevien maiden rintaman rakoilemaan jatkuvalla disinformaatiokampanjallaan.

Keskusteluissa oli myös energian saatavuuden turvaaminen sekä Transnistrian maakunnan tilanne. Venäjä on käyttää energiaa poliittisena kiristysruuvina Moldovan EU- ja länsimyönteistä hallitusta kohtaan. Ministeri Tuppurainen kertoi EU:n jatkavan Moldovan tukemista energiasektorilla ja maan pyrkimystä vähentää riippuvuuttaan venäläisestä energiasta.

Vierailu Moldovassa tehtiin yhdessä Romanian Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Daniela Gitmanin kanssa. Ministerit Tuppurainen ja valtiosihteeri Gitman ovat kollegoja EU:n yleisten asioiden neuvostossa, joka käsittelee vakiintuneesti muun muassa EU:n laajentumiseen ja oikeusvaltioperiaatteeseen liittyviä kysymyksiä.

Lisätietoja: erityisavustaja Emilia Tervonen p. 050 516 1035 ja EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p. 0295 160 302, valtioneuvoston kanslia