Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Tuppurainen: Valtion omistajaohjausta koronan aikaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 23.3.2020 15.24
Kolumni

Suomi ei ole saari, siitä on muistutettu meitä suomalaisia jälleen viime päivinä. Niin virukset kuin globaalin talouden suhdanteet kulkevat surutta yli maiden rajojen, maanosasta toiseen. Koronaviruksen leviäminen on vaikuttanut meidän jokaisen arkeen. Niin kotimaassa kuin maailmalla ihmishenkien pelastaminen ja taloudellisten vahinkojen korjaaminen on nyt avainasemassa. Koronavirus on muuttanut lyhyessä ajassa yritysten toimintakenttää niin kotimaassa kuin globaalisti. Nyt on tehtävä kaikki voitava, jotta rajaamme koronan vaikutukset niin ihmisten terveyteen kuin talouteemme.

Hallitus sopi viime viikolla laajasta, noin 15 miljardin euron tukitoimien paketista, jolla turvataan työpaikkoja ja ihmisten toimeentuloa sekä helpotetaan yritysten taloustilannetta.

Vuoden ensimmäisessä, noin 400 miljoonan euron suuruisessa lisätalousarviossa turvataan viranomaisten resurssit ja lisätään yritysten avustuksiin käytettäviä määrärahoja. Lisäbudjetteja tullaan tekemään lähiviikkoina lisää.

Valtion omistajaohjaus seuraa koronatilannetta tiiviisti ja osallistuu yhteistyössä muiden hallinnonalojen kanssa tilanteen edellyttämiin, yhteiskuntaa ja kansalaisia turvaaviin toimiin. Nyt on tärkeää, että Suomen huoltovarmuus turvataan. Tässä tilanteessa valtion strategisten, huoltovarmuutta turvaavien, yhtiöiden merkitys painottuu. Kriiseissä ankkuriomistajan merkitys korostuu.

Koronavirus on johtanut taloudellisen ympäristön suureen mullistukseen hyvin lyhyessä ajassa. Jo nyt näyttää sille, että kielteiset vaikutukset liiketoimintaan tulevat olemaan poikkeuksellisen suuret. Valtio-omistajana tiedostamme, että muuttunut ympäristö vaikuttaa yhtiöiden tuloskuntoon ja kykyyn maksaa osinkoja. Sanonnan mukaan ennen oli ennen, nyt on nyt. Valtio-omistaja on valmis muuttuneessa tilanteessa mukauttamaan osinko-odotuksiaan yhtiöiden muuttuneen tilanteen mukaan.

Nyt, kuten aiemminkin, peräänkuulutamme vastuullisuutta, se on valtion omistajuuden kulmakivi ja sen merkitys korostuu entisestään poikkeustilanteissa. Tämä on viestimme myös valtionyhtiöille: Vaikeina aikoina yhtiöiden on kannattavaa ja vastuullista huolehtia henkilöstöstään. Siellä missä se on mahdollista, irtisanomisia tulisi välttää ja käyttää pehmeämpiä keinoja kuten lomautuksia tai muita työaikajärjestelyjä.

Muuttuneessa tilanteessa valtio-omisteisten yhtiöiden tilannetta seurataan normaalia tiheämmällä taajuudella. Yhtiöt raportoivat liiketoimintansa selviytymisestä, vaikutuksista henkilöstöön sekä suuremmista poikkeusilmiöistä omistajaohjaukseen. Toimimme rauhallisesti, tosiasiat tunnistaen ja parasta yhteistä lopputulemaa hakien. Tärkeintä on tässäkin kysymyksessä säilyttää maltti ja tehdä päätöksiä, joilla mahdollistetaan mahdollisimman pikainen paluu normaaliin.

Tytti Tuppurainen
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri