Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Tuppuraisen Bratislavan vierailulla korostui Euroopan vastuu kriisien aikana

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.6.2022 16.54
Tiedote 365/2022
Ministeri Tuppurainen ja komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič
Ministeri Tuppurainen ja komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen vierailun ohjelmassa Bratislavassa 3. kesäkuuta oli osallistuminen Globsec Bratislava 2022 Forumiin, joka kuuluu Euroopan johtaviin turvallisuuspoliittisiin konferensseihin. Lisäksi ohjelmassa oli useita korkean tason tapaamisia.

”Suomeen kohdistui Bratislavassa paljon kiinnostusta Nato-hakemuksemme ja myös tuoreen jääkiekon maailmanmestaruutemme johdosta”, ministeri Tuppurainen sanoo.

Ministeri Tuppurainen osallistui Globsec Bratislava Forumissa paneelikeskusteluun, jonka teemana oli ”Euroopan vastuu kriisien aikana”. Ministeri tapasi vierailun aikana Euroopan komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovičin, Slovakian talous- ja varapääministeri Richard Sulíkin ja Slovakian EU-asioiden valtiosihteeri Martin Klusin. Keskusteluissa painottui EU:n yhteistyön ja toimintakyvyn merkitys kriisiaikoina. Keskustelujen aiheina oli muun muassa EU:n puolustusyhteistyö, Ukrainan tukeminen, energiapolitiikka ja unionin yhteisten arvojen merkitys.

”Suomi ja Slovakia ovat läheisiä kumppaneita. Meitä yhdistää niin sitoutuminen Ukrainan tukemiseen kuin sisämarkkinoiden kehittämiseen yhteisten arvojemme pohjalta.”, ministeri Tuppurainen toteaa.

”Tapaamisessani komission varapuheenjohtaja Maros Šefčovičin kanssa korostin Suomen tavoitetta syventää EU:n sisämarkkinoita edelleen. EU:n on pysyttävä Irlantia ja Pohjois-Irlantia koskevan pöytäkirjan suhteen yhtenäisenä Ukrainan sodasta riippumatta. Suomi on johdonmukaisesti antanut tukensa Euroopan komission toiminnalle”, ministeri Tuppurainen sanoo.

Keskusteluissa painottui jatkuvan tuen merkitys Ukrainalle kaikissa muodoissaan. Esillä oli myös Venäjän hyökkäyksen globaalit vaikutukset. Tilanne on kiihdyttänyt globaalia ”narratiivien taistelua” ja disinformaation leviämistä, ja se vaatii EU:lta strategista sitoutumista, jotta Venäjän vastuu sen aloittamasta sodasta korostuu asian mukaisesti. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut myös unionin yhteisten arvojen puolesta tehtävän työn tärkeyden. Yhteiset arvot muodostavat unionin kriisinsietokyvyn perustan.

Energiapolitiikan osalta keskusteluissa oli esillä 18. toukokuuta julkaistu komission REPower-EU-suunnitelma, joka Suomen näkökulmasta antaa EU:lle hyvän perustan venäläisestä energiasta irtaantumiselle.

Ministeri Tuppurainen kiitti myös slovakialaisia kollegoitaan maan tuesta Suomen Nato-jäsenyysprosessissa.

Ministeri Tuppuraisella oli päivän aikana tapaaminen myös Kosovon pääministeri Albin Kurtin kanssa. 

Lisätietoja: erityisavustaja Saara Pokki p. 050 478 6363, valtioneuvoston kanslia