Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Talouspolitiikka-kirjoitussarja
MTK:n Juha Marttila: Biotalous – Turva kriisissä ja voima elpymisessä

Valtioneuvoston viestintäosasto
8.5.2020 8.00
Uutinen

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n puheenjohtaja Juha Marttila pohtii 8. toukokuuta talousneuvoston Talouspolitiikka-kirjoitussarjassa julkaistussa kirjoituksessaan koronakriisiä biotalouden näkökulmasta.

Uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämiseen perustuvan biotalouden pyörät ovat pyörineet myös poikkeusoloissa. Biotalouden suorituskyky on loiventanut kriisin negatiivisia talousvaikutuksia. Samalla sektori tarjoaa runsaasti potentiaalia talouden kestävään elpymiseen, Marttila kirjoittaa.

Euroopan komissio valmistelee talouden elvytyksen tiekarttaa, jossa bio- ja kiertotalouden rooli tulee olemaan merkittävä. Suomen on tärkeä varmistaa, että uusiutuvien luonnonvarojen kestävälle käytölle luodaan kasvutilaa myös EU-tason sääntelyllä ja rahoituksella. Marttilan mukaan Suomen biotalousstrategian päivittäminen on tehtävä ripeästi, jotta kestävän biotalouden koko potentiaali on hyödynnettävissä talouden elvyttämisessä.

Hallituksen hiilineutraalisuustavoite ei ole este, vaan mahdollisuus biotalouden kasvulle. Tuottavuuden nosto pelloilla ja metsissä antaa nopeaa lisäpotentiaalia sekä taloudelle että hiilensidonnalle, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistuttaa kirjoituksessaan.