Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Norjalainen KONGSBERG Patrian vähemmistöomistajaksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 17.3.2016 14.02
Tiedote 116/2016

Suomen valtio myy 49,9 prosenttia puolustusteollisuusyhtiö Patria Oyj:stä Kongsberg Defence & Aerospace AS:lle. Kauppahinta on 272 miljoonaa euroa.

Valtion keskeinen tavoite vähemmistöosuuden myynnille on parantaa Patrian jo nykyisellään hyvää kilpailukykyä ja tukea sen kannattavaa kasvua. Yhteistyö KONGSBERGin kanssa vahvistaa edelleen Patrian liiketoimintaa niin kotimaassa kuin vientimarkkinoillakin.

”Teollinen kumppanuus puolustusteollisuudessa on hyvä tapa liiketoiminnan kehittämiseen, minkä vuoksi olemme erittäin tyytyväisiä KONGSBERGin sitoutumisesta Patriaan. KONGSBERG on taloudellisesti vahva pörssiyhtiö, josta puolet omistaa Norjan valtio. Patria, KONGSBERG ja Patrian norjalainen yhteisyritys Nammo muodostavat johtavan pohjoismaisen kokonaisuuden puolustusteollisuudessa. Kauppa tukee merkittävästi Patrian liiketoiminta-alueiden asemaa kansainvälisillä markkinoilla”, toteaa pääministeri Juha Sipilä.

KONGSBERG on kansainvälinen korkean osaamisen yhtiö, joka tarjoaa huipputeknologisia järjestelmiä ja ratkaisuja puolustus-, ilmailu- ja avaruus-, öljy- ja kaasuteollisuudelle sekä kauppalaivastoille. KONGSBERGilla on maailmanlaajuinen markkinointiverkosto ja se toimii yli 25 maassa. Sillä on strategisia yhteistyö- ja kumppanuussopimuksia johtavien kansainvälisten puolustusteollisuuden toimijoiden kanssa. Yhteistyö avaa Patrialle mahdollisuuksia muun muassa huoltoliiketoiminnan, järjestelmätoimitusten ja ilmailuteollisuuden komponenttituotannon alueilla. Merkittävä osa laajentuvaa kumppanuutta on Nammo, joka kehittää ja tuottaa muun muassa ampumatarvikkeita sekä rakettimoottoreita ja tuottaa demilitarisointipalveluita. Suomessa Nammo tunnetaan yksiköistään Lapualla ja Vihtavuoressa. Patria omistaa Nammon tasaosuuksin Norjan valtion kanssa.

"Tämän sopimuksen myötä Patria, KONGSBERG ja Nammo muodostavat ainutlaatuisen ja vahvan pohjoismaisen puolustusteollisuuskokonaisuuden, jolla on vahvoja kansainvälisiä siteitä", sanoo KONGSBERGin toimitusjohtaja Walter Qvam.

"Useiden yhteistyövuosiemme perusteella tunnemme Patrian hyvin ja arvostamme yhtiön saavutuksia. Odotamme mielenkiinnolla Patrian ja kumppanuutemme edelleen kehittämistä aktiivisen yhteisomistajuuden kautta ja uuden kasvun luomista sekä Pohjoismaissa että kansainvälisesti", Qvam sanoo.

Kaupat arvioidaan saatavan päätökseen toisen vuosineljänneksen aikana. Kaupan yhteydessä Suomen valtio ostaa kokonaan omistamansa erityistehtäväyhtiö Governia Oy:n hallussa olevat Patrian osakkeet. Kauppojen jälkeen Suomen valtio omistaa Patria Oyj:stä 50,1 prosenttia.

Joulukuussa 2014 Patria osti ranskalaisen Airbus Groupin vähemmistöomistuksen Patriasta. Samalla valtio ilmoitti hakevansa uuden teollisen vähemmistöomistajan vahvistamaan Patrian liiketoiminnan kehittämistä.

Lisätietoja:

Pääministeri Juha Sipilä

- EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. +358 40 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Puolustusministeri Jussi Niinistö

- Ministerin erityisavustaja Petteri Leino, puh. +358 295 140 104, petteri.leino(at)defmin.fi

Ylijohtaja Eero Heliövaara, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 150, eero.heliovaara(at)vnk.fi

Finanssineuvos Petri Vihervuori, valtionneuvoston kanslia, 040 487 2623, petri.vihervuori(at)vnk.fi

Juha Sipilä